Napisano 26 Styczeń 200916 l Witam, Męczę się z pewnym skryptem i utknąłem - próbuję przeprowadzić skalowanie wybranych polygonów, ale za kija nie mogę tego zrobić. Nie wiem, co trzeba wpisać, żeby transformacje move, scale i rotate dotyczyły wybranych polygonów (krawędzi, wierzchołków), a nie tylko całego obiektu. A może są odpowiednie komendy do tego? Przeryłem już całego Maxscript Helpa i nic... Mógłby mi ktoś podpowiedzieć, jak to zrobić? Z góry dzięki!
Napisano 28 Styczeń 200916 l Utworz maciez transformacji z przeksztalceniami ktore cie interesuja i uzyj jej do zmodyfikowania punktow zaznaczonych poligonow.
Napisano 28 Styczeń 200916 l Autor Hmm... nie za bardzo tego rozumiem. Ale zrobiłem skalowanie poprzez operacje na każdym verteksie osobno - obliczyłem różnice w pozycji każdego wierzchołka i środka polygona, pomnożyłem to poprzez interesujacą mnie wartość i nową odleglosc dodałem do pozycji wierzchołka. czy jakoś tak... Robiłem to częściowo na czuja a częściowo zgadywałem, ale udało się. :) W każdym razie, jeśli jest jakiś prostszy i bardziej prawidłowy sposób, to byłbym wdzięczny za rozpisanie się.