Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Tak jak w temacie. Zestanawia mnie czy jest to wogóle możliwe. teoretycznie dyski te korzystają z SATA2. Ale czy nie będzie innych problemów? Chciałbym na takim dysku postawić jedynie system, no i oczywiście oprogramowanie. Reszte wykorzystać na pagefile. Wydaje mi się to dość dobrym pomysłem ze względu na czas dostępu do danych no i prędkości odczytu i zapisu. W sumie pagefile na takim dysku pracowałby praktycznie jak ram.

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 2,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam.

Oczywiście że można taki dysk wykorzystać , będzie sprawował sie bardzo dobrze a nawet zdecydowanie lepiej od SATA2 czy SCSI bijac je na głoe przede wszystkim czasem dostępu ale i szybkością ( a już szczególnie wspaniale pracują w bardzo wydajnych macierzach)

Jednakże daleko jeszcze do działania z prędkościa RAM-u.

RAM w zależności od specyfikacji średnio ok. 6 GB/s zaś średnia prędkość SSD ( zapis /odczyt) to około 100MB/s.

Jednakże klienci którzy życzą sobie posiadanie takich dysków w swoich stacjach i są w stanie przełknąć niekorzystny jeszcze stosunek ceny do objętości są bardzo zadowolenie z ich pracy.

pozdrawiam

waldek

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Będzie to dysk systemowy tylko więc nie potrzebuje pojemności typu 250GB, zastanawiam się nad 32 albo 64GB. Cena w okolicach 700-800zł jest do przełknięcia. Chodzi mi również o to, że te dyski są ciche, w sumie to nie wydają żadnych odgłosów, a często zdarza się, że renderuje w nocy i dysk, który teraz mam jest najgłośniejszą częścią całego komputera :P.

No nic. Jak kupie i potestuje troche napisze jakie wrażenia.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

Napisano

a tak z ciekawosci czy pamiec wirtualna i sam system lepiej chodza na takim dysku .Da sie to odczuc?JA mam raptora i na poczatku niby lepiej chodzilo ale teraz jak juz zasyfiony mam system to w sumie niewidze roznicy miedzy klasycznym dyskiem a raptorem.

Napisano

i system i wirtualna lepiej chodzą ale...

na plik wymiany przeznaczyć odrębną partycje a jeszcze lepiej dysk.

Natomiast system TYLKO do czasu zasyfienia :).

Rada: utrzymuj go w jak najlepszej staranności, czyść rejestry i nie grzesz instalacją śmieci .

pzdr

waldek

Napisano

za dzien albo dwa robie porzadki na dyskach i reinstalacje systemu - chcialbym przy tym zrobic tak jak mówi walllop - swap na oddzielnej partycji i mam pytanie - jak dużą zrobić ta partycje? dysk mam 160gb(laptop) ram 4gb pracuje duzo w maxie, cadzie i photoszopie - system xp 64. Gdzieś na forum komputerowym przeczytałem, że dla wiecej niz 1024mb ram daje sie 1100mb partycje dla swap dodatkowo w fat 16 bo jest niby szybszy. Macie z tym jakies doświadczenia?