dirtysouth Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 Witam! Potrzebuje uzyskać realistyczny efekt huśtawki z mateirału bawełnopodobnego, która podwieszona byłaby w trzech punktach do sufitu i swobodnie zwisała tworzać na dole siedzisko. Domyślam się, ze mozna uzyskać taki efekt przez ClothReactor, albo nie wiem jak sie do tego zabrac. z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Adam
dirtysouth Napisano 30 Styczeń 2009 Autor Napisano 30 Styczeń 2009 No to przynajmniej niech mi ktoś powie jak zaczepić szmatę w jakimś punkcie i zwiesić ją z niego.
maverick sheep Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=&sa=X&oi=spell&resnum=1&ct=result&cd=1&q=curtain+tutorial+3ds+max&spell=1 pozdrawiam
dirtysouth Napisano 31 Styczeń 2009 Autor Napisano 31 Styczeń 2009 super... dobra doszedłem metodą prób i błędów jak dzięki clothreactor zaczepić szmatę o coś i pozwolić jej swobodnie zwisać. wspomagałem się tym tutorialem http://evermotion.org/index.php?unfold_exclusive=124&unfold=exclusive ale tak: mam teraz kolejne problemy.: 1. szmata opuszcza się bardzo długo, tak jakby wiał straszliwy wiatr i obkręca ją w kółko bardzo, bardzo długo. jak to naprawić? 2. drugi problem bardziej waazny to taki, ze widze animacje szmaty po naciśnieciu preview animation, ale nie mam do niej dostępu w Timeline, a potrzebuję tego, poniewaz potrzebnma mi jest tylko jedna pozycja tej szmaty-nieruchoma po opadnieciu. dzieki
Mr_SAN Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 Nie używaj reactorclotha tylko zwykłego modyfikatora "cloth" w liście modyfikacji obiektu. Nakładasz go na szmatę i w ustawieniach ustawiasz by była ona materiałem i z gotowych profili wybierasz z jakiego ma być materiału oraz nakładasz na resztę obiektów (np. sufit z którego zwisa czy ściany o które uderza) także ten modyfikator i w ostawieniach klikasz by były przeszkodami (nie pamiętam nazw). Co do przyczepiania szmatki do czegoś - polecam ten tutek - jest tutaj wszystko: http://www.max3d.pl/tutorial.php?id=1
dirtysouth Napisano 1 Luty 2009 Autor Napisano 1 Luty 2009 (edytowane) dzieki bardzo za konstruktywną pomoc. dam znac jak mi poszło ;] EDIT: no to tak: mam dwa Plane'y jeden ustawiam jako colission drugi jako cloth. w tym drugim zaznaczam vertexy ktore chce zaczepić, tworze grupe, daje soft selection naciskam surface zeby zaznaczyc drugi plane i nie dziala. co źle robie? prosze bardzo o pomocc, bo juz mnie szlag trafia, próbowałem już z trzema modyfikatorami i z zadynm nie moge sobie poradzic, a na 10. lustego musze oddac projekt i nie moge tego elementu pominąć. EIDT2: To mi pomogło http://pl.youtube.com/watch?v=DAcuUG4k43M&feature=related EDIT3: No dobra. Udało mi się podczepić szmate do dwóch elementów jednocześnie, ale potrzebuję te elementy zbliżyyć do siebie. Jak to zrobić? EDIT4: Ok doszedłem jak je do siebie zbliżyc: wystarczy stworzyć animacje i przesunać jeden z punktów zaczepu w kierunku drugiego Edytowane 1 Luty 2009 przez dirtysouth
dirtysouth Napisano 6 Luty 2009 Autor Napisano 6 Luty 2009 (edytowane) jak zmarszczyć materiał uzywając cloth? mam na myśli coś takiego, ze mam krawędź i chcę ją zmarszczyć do pojedynczego punktu... drugie pytanie: jak zwiekszyc ilosc klatek animacji,p oniewaz domyslne 100 to za mało. dzieki za jak najszybsza odpowiedź, bo we wtorek musze oddac projekt. dzieki Edytowane 6 Luty 2009 przez dirtysouth
Mr_SAN Napisano 6 Luty 2009 Napisano 6 Luty 2009 jak zwiekszyc ilosc klatek animacji,p oniewaz domyslne 100 to za mało. W polu w dolnym prawym rogu gdzie wyswietla Ci sie obecny numer klatki animacji masz ikonke jakby zegarka. Klikasz na nią - pojawi sie okienko i w nim w polu LENGTH wpisujesz ile klatek ma miec animacja.
dirtysouth Napisano 6 Luty 2009 Autor Napisano 6 Luty 2009 dzieki bardzo. a powie mi ktoś w końcu jak zmarszczyć ten materiał? pytalem juz google n-razy na przeróżne sposoby i nigdzie tego nie znalazłem. prosze bardzo o pomoc, bo naprawde czas mnie nagli... dzieki wszystkim, którzy pomogą
dirtysouth Napisano 6 Luty 2009 Autor Napisano 6 Luty 2009 proszę... nie wierze, że nikt na forum nie potrafi tego zrobić.
dirtysouth Napisano 6 Luty 2009 Autor Napisano 6 Luty 2009 przynajmniej powiedzcie mi jak zmusić modyfikator Cloth, żeby dał się animować, zamiast deformować wszystko i wysypywać się...
dirtysouth Napisano 6 Luty 2009 Autor Napisano 6 Luty 2009 ja nie czaje. po co do k***y nędzy jest to forum skoro nikt tu nie pomaga. jedna osoba sie odezwala tylko. to jest chore. ludzie przeszukuja google pod setkami haseł i nie znajdują opdowiedzi, to pisza wtedy na forum, gdzie odsyłają ich z powrotem do google. patologia. a niby takie kozaki są na tym forum. gówno umiecie. poczatkujacy musza szukac roziwazania problemow kilkanascie godzin, bo wam nie chce sie napisac pieprzonych kilku słów. miłego wieczoru.
Rekomendowane odpowiedzi