Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio liznąłem okazjonalnie troszkę Boujou 4, program jest banalnie prosty i kosmicznie wypasiony, ale teraz zastanawia mnie taka kwestia:

1. Czy jeśli mam wideo a nie wiem jaka była ogniskowa kamery, to możliwe jest dopasowanie perspektyw w maxie ? Bo... gdy wideo było kręcone np na szerokim kącie 20mm a po imporcie do 3d max mam tracking z boujou z kamerą 35 mm to perspektywa się nie będzie zgadzać prawda ? bo to co jest kwadratem na ogniskowej 35, będzie hmm trapezem na 20mm...

Więc jeśli mam w scenie wideo stolik który jest kwadratem, to musze w maxie zrobić box imitujący stolik, ten box również musi być kwadratem, ale w zależności od ogniskowej kamery, nie musi pasować do perspektywy w trackowanym wideo. W maxie banalnie prosto jest odgadnąć jaka była ogniskowa przy pomocy camera mach, więc czyżby rozwiązaniem było ustawienie w maxie pożądanej ogniskowej ? Tyle że punkty referencyjne z boujou wtedy nie zgadzają się z video wrzuconym w viewport..

Dzięki z góry za jakiekolwiek sugestie.

Ogólnie proszę o jakieś rady na temat machmoving`u bo bardzo mnie to wciąło, w prawdzie zacząłem 2 dni temu, kilka klipów udało mi się bezbłędnie zrobic i dopasowac w maxie i afx, ale nie potrafie sobie poradzic gdy film ma szeroki kąt itd Oczywiście są tutoriale, ale mi chodzi o jakieś rady kogoś, kto ma z tym doświadczenie :-)

• Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi