Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 14
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jaki błąd?

mało informacji podałaś nieco żeby dało się coś odpowiedzieć.

Poczytaj sobie o modyfikatorze "Bend"

Napisano
  • Autor

na etapie 'teraz ładnie tekst przylega do powierzchni' wygląda badal tak samo jak

a co z nałożeniem tekstury z napisem? tło musiałoby być bezbarwne, nie wiem jak to zrobić, automatycznie laduje się białe :/

Napisano

Materiał blend+ textura z kanałem alfa (np. tiff), gdzie przezroczyste tło dla napisu. Tex w jeden kanał, napis w drugi i maska (ten tiff).

Napisano
  • Autor

em... a mówiłam, że dopiero zaczynam?

bo nie mogę tego znaleźć

Napisano

No nie mówiłaś ;).

Bend znajdziesz w panelu modify w modifier list lub w menu modifiers->parametric deformers ( polecam Help pod klawiszem F1 - ścieżki do danych opcji są napisane bardzo czytelnie :) )

Blend w liscie materiałów tak samo jak Composite ( ten drugi jest "mapą" więc bedzie po kliknięciu na na przykład slocie diffuse ). Pozdro

Napisano
  • Autor

La R dzięki wielkie :)

ale to jaśniej proszę bo nie rozumiem

wrzucenie tego do diffuse to żaden problem ale co u licha mam zrobić z tlem??

Materiał blend+ textura z kanałem alfa (np. tiff), gdzie przezroczyste tło dla napisu. Tex w jeden kanał, napis w drugi i maska (ten tiff).
Napisano

Szczerze jak bym był zielony i przyszło mi zrozumieć co miał na myśli adam_m to bym się chyba zapłakał heh ;).

Chodzi o to, że w materiale Blend masz dwa kanały na materiały które będziesz ze sobą mieszać i jeden na maskę, która pozwoli na kontrole stopnia mieszania tych materiałów.

Zrób sobie doświadczenie - w pierwszym kanale zrób materiał czerwony,

- w drugim przeźroczysty ( opacity ) albo zielony w każdym razie inny

- zaś jako maskę wybierz mapę o nazwie Checker...

...co nam wyszło ?

A teraz inaczej, jako maskę wstaw obraz z białym napisem na czarnym tle...i jaki wynik...Mam nadziej, że to troszkę rozjaśni Ci zasadę działania Blenda :)

Napisano
  • Autor

mam kolejne pytanie :)

użyłam blend ale przy animacji widać tylko czarną kulkę zamiast moich wypocin

macie jakieś sugestie?

Napisano

Jeśli wszystko zrobiłaś jak trzeba, czyli tak jak napisałem to nie powinno być żadnej czarnej kulki. Trudno powiedzieć "co" zwiniło wiec najlepiej jakbyś scene zamieściła z tą kulką ( zip i do załącznika na forum ).

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności