Napisano 20 Luty 200916 l chcę nakleić tekst na kulę takie coś by mi wystarczyło ale chyba robię gdzieś błąd http://www.tutorialized.com/view/tutorial/Text-on-objects/12739 pomocy
Napisano 20 Luty 200916 l jaki błąd? mało informacji podałaś nieco żeby dało się coś odpowiedzieć. Poczytaj sobie o modyfikatorze "Bend"
Napisano 20 Luty 200916 l Autor na etapie 'teraz ładnie tekst przylega do powierzchni' wygląda badal tak samo jak a co z nałożeniem tekstury z napisem? tło musiałoby być bezbarwne, nie wiem jak to zrobić, automatycznie laduje się białe :/
Napisano 20 Luty 200916 l Materiał blend+ textura z kanałem alfa (np. tiff), gdzie przezroczyste tło dla napisu. Tex w jeden kanał, napis w drugi i maska (ten tiff).
Napisano 20 Luty 200916 l No nie mówiłaś ;). Bend znajdziesz w panelu modify w modifier list lub w menu modifiers->parametric deformers ( polecam Help pod klawiszem F1 - ścieżki do danych opcji są napisane bardzo czytelnie :) ) Blend w liscie materiałów tak samo jak Composite ( ten drugi jest "mapą" więc bedzie po kliknięciu na na przykład slocie diffuse ). Pozdro
Napisano 20 Luty 200916 l Autor La R dzięki wielkie :) ale to jaśniej proszę bo nie rozumiem wrzucenie tego do diffuse to żaden problem ale co u licha mam zrobić z tlem?? Materiał blend+ textura z kanałem alfa (np. tiff), gdzie przezroczyste tło dla napisu. Tex w jeden kanał, napis w drugi i maska (ten tiff).
Napisano 20 Luty 200916 l Szczerze jak bym był zielony i przyszło mi zrozumieć co miał na myśli adam_m to bym się chyba zapłakał heh ;). Chodzi o to, że w materiale Blend masz dwa kanały na materiały które będziesz ze sobą mieszać i jeden na maskę, która pozwoli na kontrole stopnia mieszania tych materiałów. Zrób sobie doświadczenie - w pierwszym kanale zrób materiał czerwony, - w drugim przeźroczysty ( opacity ) albo zielony w każdym razie inny - zaś jako maskę wybierz mapę o nazwie Checker... ...co nam wyszło ? A teraz inaczej, jako maskę wstaw obraz z białym napisem na czarnym tle...i jaki wynik...Mam nadziej, że to troszkę rozjaśni Ci zasadę działania Blenda :)
Napisano 23 Luty 200916 l Autor mam kolejne pytanie :) użyłam blend ale przy animacji widać tylko czarną kulkę zamiast moich wypocin macie jakieś sugestie?
Napisano 24 Luty 200916 l Jeśli wszystko zrobiłaś jak trzeba, czyli tak jak napisałem to nie powinno być żadnej czarnej kulki. Trudno powiedzieć "co" zwiniło wiec najlepiej jakbyś scene zamieściła z tą kulką ( zip i do załącznika na forum ).