Napisano 21 Marzec 200916 l Witam, Mam pytanie, jak stworzyć materiał (matowego?) szkła tak jak na obrazku(czerwony kolor), oraz takich "miękkich" świateł (niebieski). Czy te światła za obrazami są odwrócone w stronę ściany czy może jest jakiś glow włączony, a może coś innego. Proszę o pomoc.
Napisano 21 Marzec 200916 l co do szkła to zwykłe szkło tylko w refraction zjedź w duł z glossiness, a światła ciężko powiedzieć mało widać ale raczej bez jakichś cudów albo vray lighty rozłożone w koło albo vraylight material http://www.spot3d.com/vray/help/150R1/examples_material.htm Edytowane 21 Marzec 200916 l przez Luqas87
Napisano 21 Marzec 200916 l Matowe szkło uzyskasz zmniejszając wartość Glossiness np. ustawiając na 0.7( podbij przy tym Subdivs. możne na 30) reszta setów identyczna jak przy zwykłej szybie/szkle. Co do tych oświetlonych dookoła obrazów to najłatwiej wstawić tam Vray plane albo na tylnia cześć obrazu dać materiał vraylight.
Napisano 21 Marzec 200916 l Autor Vray plane wczensiej wsadzałem, ale miałem światło takie jak na suficie tzn. ostre krawędzie, a mi chodzi o takie jak zaznaczyłem. Jeszcze spróbuje z materiałem vray light.
Napisano 28 Marzec 200916 l Vray plane wczensiej wsadzałem, ale miałem światło takie jak na suficie tzn. ostre krawędzie, a mi chodzi o takie jak zaznaczyłem. Jeszcze spróbuje z materiałem vray light. te "swiatla" to na 100% VRAY Light Material a takie mleczne szklo uzyskasz najlepiej uzywajac polaczenia Translucent+Glossy Refraction