Gekon Napisano 28 Marzec 2009 Napisano 28 Marzec 2009 Witam, moj problem wyglada nastepujaco :) zrobilem prosta scenke ktora oswietlam dwoma vraylight materialy to tylko vraymtl i zmieniony kolor sciany wszytskie sa szare a ziemia zóltawa i jak renderuje to strsznie mi odbija sie kolor sciany, czym moge to zmienic jesli chodzi o ustawienia to GL wlaczone irradiance map - low, czym mozna to rgulowac??
Gość Gosc Napisano 28 Marzec 2009 Napisano 28 Marzec 2009 Witam, moj problem wyglada nastepujaco :) zrobilem prosta scenke ktora oswietlam dwoma vraylight materialy to tylko vraymtl i zmieniony kolor sciany wszytskie sa szare a ziemia zóltawa i jak renderuje to strsznie mi odbija sie kolor sciany, czym moge to zmienic jesli chodzi o ustawienia to GL wlaczone irradiance map - low, czym mozna to rgulowac?? no pewnie znajdz w ustawieniach renderera zakladke "Color Mapping" a tam parametr "Color Bleeding" i zmniejsz wartosc np. do 0.5, wtedy odbicia beda nadal tak samo jasne ale pozbawione tak duzej ilosci bawry
arev Napisano 28 Marzec 2009 Napisano 28 Marzec 2009 Ja nawet sobie nie przypominam żeby taka opcja w ogóle była :> Jest za to "Saturation" w głównych ustawieniach GI. Tam zmniejsz do 0.5 i będzie ok. Alternatywnym sposobem jest użycie VrayOverrideMtl i wrzucenie prawie białego materiału do slotu GI Override.
Gość Gosc Napisano 29 Marzec 2009 Napisano 29 Marzec 2009 Ja nawet sobie nie przypominam żeby taka opcja w ogóle była :> Jest za to "Saturation" w głównych ustawieniach GI. Tam zmniejsz do 0.5 i będzie ok. Alternatywnym sposobem jest użycie VrayOverrideMtl i wrzucenie prawie białego materiału do slotu GI Override. yup Saturation, mea culpa za duzo rendererow uzywam :P color bleeding, saturation - jeden pies
Rekomendowane odpowiedzi