Napisano 2 Kwiecień 200916 l Mini tutorial napisany pod XSI. Najlepiej być już trochę obeznany z programem. Niektóre rzeczy uprościłem , niestety nie widać okienek wyboru i reszty :/ robiłem screny frapsem a on widzi tylko opengl. Podkładkę możecie znaleźć na necie google>siatka ślimakowa Jak zrobić siatkę ślimakową z pączka :D 1. Robimy sobie podkładkę ze zdjęcia , tworzymy torus = get >primitywe>polygonmesh>torus 2. W opcjach wybieramy kąt 90 stopni , siatkę ustawiamy na 6 i 6 . Co do podziałów tworzących łuk optymalnie to 6 najmniej 4! Dostosowujemy obiekt do referencji używają Main i Cross Section (menu torusa) ja dałem 0,3 i 0,1. 3. Duplikujemy makaronik i obracamy go o 180 stopni,umieszczamy go w odpowiednim miejscu 4. Obracamy makaroniki o kąt. Jeśli kąt będzie za mały to następne ogniwa będą się przenikać , za duży będzie brzydko wyglądać. 5. Używamy merge Create>Poly.Mesh>Merge , usuwamy stare obiekty , łaczymu końcówki makaroników. 6. Duplikacja obiektu i przesuniecie do góry , merge i dorabiamy brakujące polygony. 7. KLONUJEMY obiekt!Alt+prawy myszki na obiekcie z otwartego menu wybieramy clone.Obracamy obiekt o 180 dostosowujemy do referencji. Jeśli po splusowaniu (smooth) obiekty sie przenikają regulujemy to na rodzicu klona. 8. Usunięcie klona , usunięcie zbędnych poly. Duplikujemy obiekt ctrl+d . Musimy go teraz przesunąć w dół aby końcówki obu się stykały. Wciskamy V (przesunięcie) , alt (przesunięcie tymczasowego środka / obrót,skala)+ ctrl (dociąganie do punktów) Jeśli wszystko jest ok to po wciśnięciu ctrl+d nastąpi skopiowanie obiektu i przesunięcie w odpowiednie miejsce. Kopiujemy dopóki nie uzyskamy odpowiedniej wysokości. 9. Robimy merge na obiektach i usuwamy je. Nowy obiekt kopiujemy obracamy o 180 i przesuwamy na odpowiednie miejsce. Teraz zaznaczamy te 2 obiekty wciskamy ctrl+d i przesuwamy na odpowiednia pozycję. Potem tylko ctrl+d do uzyskania odpowiedniej długości siatki. 10. Gotowe :D Screny w drodze . Jak chcecie wersję wideo to przypomnijcie mi nazwę programu do nagrywania "ekranu" Edytowane 2 Kwiecień 200916 l przez Muminek
Napisano 2 Kwiecień 200916 l tu Muzzy sklecił listę z programami do nagrywania http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=37027