Napisano 14 Kwiecień 200915 l taki własnie komunikat wyswietla mi sie w okienku vray messages podczas renderwoania. nie mam pojecia jkie ustwienia mam zle. wrzycona mapa HDRI jako environmet do "environment and effext), i w global illumination. swiatlo: Vraylight, materialy dostosowane ( chociaz zmienialam z takich standardowych do renderowania scanlinem - ucze sie Vraya) oto efet: niezamierzony i nie taki jak ma byc :/ pomocy
Napisano 14 Kwiecień 200915 l pewnie modelujesz na podstawie planów z CAD, wiec o ile ktoś rysujący te plany nie zwrocil na to uwagi, sam rysunek jest gdzies w cholere daleko od punktu 0,0,0. Chodzi tylko o to ze model który zrobiłaś, jest daleko od centrum i moze sie krzaczyc render. Przesun model do 0,0,0 i będzie ok polecam czytanie ze zrozumieniem komunikatów na przyszłość :)
Napisano 14 Kwiecień 200915 l Autor dziekuje bardzo. sprawdzlam wszystko i byl jeden prostokąt faktycznie dosc daleo ale cala scena na 0.0,0.... czytac umiem i wczytuje sie dosc dokładnie, ale rozumienie poszczegolnych slow dla kogos kto robi pierwszy render w Vray`u nie wystarczy , naprawde :) troche mnie wkurzyl ten komentarz, ale ze poprzedzony rzeczowym wyjasnieniem to nie tak zle :)