Jacek07 Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 Witam. W instrukcji do Maxwella przeczytałem, że możliwy jest podgląd (w maxie) nieba - tak jak w maxwell studio. Jak go włączyć ? i czy działa tylko z OpenGL'em ??? Czy da się podejrzeć podobnie HDR'a ???:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 Witam Moze chodzi o View->Vieport Backgound->Use environment background i wtedy widac hdr w vieporcie jesli mamy ja w Rendering->Environment.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek07 Napisano 4 Maj 2009 Autor Share Napisano 4 Maj 2009 Dzięki za Odpowiedź, ale nie do końca o to chodzi. Powtarzam, że sprawa dotyczy maxwella + maxa. 1. Wiem, że jest możliwość podglądu w maxie we viewporcie nieba maxwellowskiego, jakie powstanie... Nie jest ono oczywiście w 100% jak na renderingu, ale tak jak w maxwellstudio - czyli przyzwoite :cool: 2. Jeśli podgląd HDR - to taki, żeby był prawdziwy. Ustawiam w maxie w opcjach renderowania Maxwella - oświetlenie HDR'em. Jak mogę podejrzeć jego ustawienie względęm Świata ? Mam przecież pod włącznikiem HDR'a tiling i offset - ale ciężko się manipuluje, jeśli efekt widać tylko na renderze ostatecznym.. :eek: Podgląd o którym pisze Filip nie jest niestety wymierny :/ - bo offsety i "kafelkowania" z zakładki "Image Based Enviroment" na nie nie działa :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Eldi Napisano 17 Maj 2009 Share Napisano 17 Maj 2009 Wybierasz ustawienia Render Setup w zakladce Renderer zaznaczasz Sky Preview następnie w ustawieniach Image Based Environment zaznaczasz Activate. Dajesz HDRa np. na tło z listy Active Viewport Channel wybierasz Background i masz tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek07 Napisano 18 Maj 2009 Autor Share Napisano 18 Maj 2009 SUPPER! Właśnie tego szukałem - dzięki Eldi !!! PS> Czy na HDR'a można rzucać cień (obiektem), czy to jest raczej postprodukcja ??? (Np. HDR Placu, gdzie ma być cień na posadzce (która jest HDR'em - nie obiektem) ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek07 Napisano 4 Listopad 2009 Autor Share Napisano 4 Listopad 2009 ... I tu, po zgłębieniu tematu, sobie sam odpowiem (bo może kogoś to interesuje) ;) , że do "rzucania" cienia na tlo lub HDR'a służy dorenderowany kanał z cieniem (Shadows), który to włącza się w zakładce "General Settings/Render Chanels" i mixuje w postprodukcji (Photoshop / after effect) Pozdrowionka ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek07 Napisano 5 Listopad 2009 Autor Share Napisano 5 Listopad 2009 Matte object, matte contribution -1, affect alpha, affect shadows. ot co. :eek: Co chcesz przez to powiedzieć ?? Czy to są jakieś konkretne ustawienia apropos Maxwella (Gdzie się je ustawia? / możesz bardziej opisać temat ?) , czy po prostu hasła do "wygooglowania" ?? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 5 Listopad 2009 Share Napisano 5 Listopad 2009 to nie są nastawy przypadkiem z vraya? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdeno Napisano 7 Listopad 2009 Share Napisano 7 Listopad 2009 zignorowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi