Napisano 14 Maj 200915 l Szukam odpowiedzi na kilka podstawowych pytań jakoś nie mogłem znaleść odpowiedzi na google - Co to jest i jak realizuje się efekt żarzenia. -Co to jest i jak realizuje się efekt flary. -Co to jest i jak realizuje się efekt refrakcji. -Co to jest i jak realizuje się efekt odbicia za pomocą flat mirror. Wiem że odpowiedzi nie sprawią wam dużego problemu wiec proszę o pomoc
Napisano 14 Maj 200915 l Zanim odpowiem może uraczysz nas dawką jakiejkolwiek informacji? Jakie oprogramowanie? Jak chcesz uzyskać dany efekt (2d czy 3d)? czy zajrzałeś do helpa programu w którym chcesz wykonać te rzeczy?
Napisano 14 Maj 200915 l Oczywiście chodzi mi o efekt 3d, te informacje są mi potrzebne do szkoły, nie mam niestety programu wiec nie czytałem helpa(interesuje mnie po co się to stosuje te efekty i czym się różnią)
Napisano 22 Maj 200915 l Efekt zarzenia, nie jestem do konca pewien o co tutaj chodzi, ale strzelam ze o "glow", efekt ten dodaje poswiate wokol obiektow, cos jak lampa neonowa. Google->"glow"->obrazki. Efekt flary, z en "lens flare" to to w jaki sposob widac zrodla swiatla przez soczewke, wstukaj w google "lens flare" i wejdz w "obrazki". Efekt refrakcji - nigdy nie bylem w jakims blizszym przyjacielskim stosunku z fizyka,ale to on odpowiada za zalamanie swiatla w roznych osrodkach, np szkle, wodzie itd, nalej sobie wody do szklanki i spojrz na swiat, wyglada inaczej prawda? To wlasnie jest refrakcja. Na googlach jest mnostwo obrazkow na ten temat ("refraction"), lacznie z jakimis fizycznymi rysunkami. Efekt Flat mirror to bodajze najzwyklejsze w swiecie odbicie lustrzane, ponownie z pomoca przychodza google, widzialem nawet taki "ala-fizyczny" obrazek przedstawiajacy odbicie swiatla. Efekty te w grafice sa stosowane do uzyskania obrazow jak najbardziej zblizonych do rzeczystistych, lustra, szkla, zrodla swiatla, neony, lasery, miecze swietlne itd itp :) Mam nadzieje ze pomoglem. Pzdr.