Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam problem ze zrenderowaniem w Mr sceny w ktorej jako tlo ustawiona jest zwykla mapa (zdjecie) do ktorego jest cos dorenderowywane. Generalnie chodzi o to ze zdjecie ustawiam po prostu w oknie np perspectiv jako background viewport map. Gdy wyrenderuje to scanlinem to jest i zdjecie w tle i moje obiekty dostawione. Jesli sie przelacze na mr i wlacze system daylight (mapa w enviroment jest to zdjecie nie zadne skylight mapy mr) to mam czarne tlo (bo wylaczam mr sky) i modele poprawnie oswietone. Problem polega na niepokazywaniu tej mapy po wyrenderowaniu. Probowalem wielu kombinacji i nic nie pomaga.

Czy mialby ktos pomysl jak to ustawic?

Dzieki i pozdrawiam

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Tak, ale nie dokonca zrozumiales moj problem. Mi chodzi o to zebym widzial w oknie zrenderowane tlo razem ze scena. W celach pogladowych, przy testach itp. Po prostu nie widze po wyrenderowaniu zdjecia podlozonego w viewport.

Napisano
  • Autor

Gdyby ktos byl ciekawy jak ustawic mental ray'a z ‘mr Photographic Exposure' i nie miec czarnego tla w renderze tylko mape podozona jako background w viewport to polecam ten watek - wszystko ladnie wytlumaczone.

link:mr Photographic Exposure and Dayligt System

watek do zakmniecia, pozdrawiam.

Napisano

Robię takią szybką wizke wnętrza, same ściany, płytki i sufit napinany (DPS), ale mam problem z tym tłem, link powyżej nierobi. A potrzebuję jakiś ładny widoczek za okno wstawić, ktoś pomoże na szybko?

Edytowane przez aduko

Napisano
  • Autor

najszybciej to tak, Rendering/Environment potem wlaczasz mr Photographic Exposure Control i nizej przy opcji Physical Scale ustawiasz dla unitless jakas duza wartosc 999999 i powinien sie rozjasnic obrazek podlaozony pod tlo. Nie powinno sie tak tego robic, ale szybko dziala. W pomocy maxa pod haslem "Matte/Shadow/Reflection (mi) Material" jest tutorial pokazujacy jak uzywac Matte Shadow materialu i dodatkowo jak ustawic te wszystkie mapy na tlo przy uzyciu mental switcher map itp. Mozesz ustawic taki material dla otoczenia sceny i w RGB Intensity dac duza wartosc - to tez bedzie dzialac.