Mateoo Napisano 17 Maj 2009 Napisano 17 Maj 2009 hej mam problem .. mam nadziej ze ktos bedziesz w stanie mi pomoc... a mianowicie mam spora scene duzo zieleni z evermotion i podejrzewam ze jest to przyczyna wywalania maxa do windowsaa bez zadnego komunikatu o bledzie ... ma ktos moze jakis pomysl jak moglbym 'odchudzic' moja scen bede bardzo wdzieczny za jakiekolwiek wskazowki pozdrawiam serdecznie
Mateoo Napisano 17 Maj 2009 Autor Napisano 17 Maj 2009 ok dzieki :) mysle ze to bedzie rozwiazanie pozdrawiam
Gość Gosc Napisano 17 Maj 2009 Napisano 17 Maj 2009 skoro zielsko od Everow to pewnie troche wazy, w gre wchodza tylko 2 rzeczy: - Vray proxy - pokonwertuj drzewka, krzaki na proxy, troszke lepiej sie to laduje niz podczas triangulacji z obiektow maxa - mozesz rowniez uzyc Vray Scatter, taki plugin innej firmy do efektywnego rozmieszczania obiektow proxy, mozna tym generowac cale gaje i jakos sie to jeszcze renderuje - jezeli masz duzo geometrii i za malo ramu, w podzakladce System w opcjach renderingu Vraya masz do wyboru czy geometria jest statyczna (czyli musi byc w calosci zaladowana w trakcie renderingu) czy tez ladowana jest dynamicznie - przypomina to mechanizm SWAP w Windows, laduja sie i odladowuja rozne obiekty z geometria z dysku/ramu - oznacza to znaczne spowolnienie renderingu ale pozwala renderowac sceny przekraczajace ilosc fizycznego RAMu
Rekomendowane odpowiedzi