Napisano 17 Maj 200915 l hej mam problem .. mam nadziej ze ktos bedziesz w stanie mi pomoc... a mianowicie mam spora scene duzo zieleni z evermotion i podejrzewam ze jest to przyczyna wywalania maxa do windowsaa bez zadnego komunikatu o bledzie ... ma ktos moze jakis pomysl jak moglbym 'odchudzic' moja scen bede bardzo wdzieczny za jakiekolwiek wskazowki pozdrawiam serdecznie
Napisano 17 Maj 200915 l skoro zielsko od Everow to pewnie troche wazy, w gre wchodza tylko 2 rzeczy: - Vray proxy - pokonwertuj drzewka, krzaki na proxy, troszke lepiej sie to laduje niz podczas triangulacji z obiektow maxa - mozesz rowniez uzyc Vray Scatter, taki plugin innej firmy do efektywnego rozmieszczania obiektow proxy, mozna tym generowac cale gaje i jakos sie to jeszcze renderuje - jezeli masz duzo geometrii i za malo ramu, w podzakladce System w opcjach renderingu Vraya masz do wyboru czy geometria jest statyczna (czyli musi byc w calosci zaladowana w trakcie renderingu) czy tez ladowana jest dynamicznie - przypomina to mechanizm SWAP w Windows, laduja sie i odladowuja rozne obiekty z geometria z dysku/ramu - oznacza to znaczne spowolnienie renderingu ale pozwala renderowac sceny przekraczajace ilosc fizycznego RAMu