kubapod1989 Napisano 24 Maj 2009 Napisano 24 Maj 2009 (edytowane) Witam,jestem początkujący i rozpocząłem swój drugi projekt w maxie - schody. Przedstawiam wstępny render i proszę o porady co zmienić aby scena nabrała realizmu. Szczególnie miłe rady odnośnie oświetlenia. http://img7.imageshack.us/my.php?image=schodynieudany02.png Edytowane 25 Maj 2009 przez kubapod1989
kubapod1989 Napisano 26 Maj 2009 Autor Napisano 26 Maj 2009 Byłby ktoś tak dobry i mógł mi pomóc ? Moje oświetlenie to hdri + omni. Materiał ścian zrobił się jakiś zółty dlaczego ?
Loki Napisano 26 Maj 2009 Napisano 26 Maj 2009 używasz HDRI - więc światło jest zbliżone do średniej kolorów tego HDRI, poszukaj innej mapki to będziesz miał inny kolor ścian - to jest akurat zjawisko jak najbardziej naturalne (no moze nie do końca, ale w dużym stopniu) zauważ ze nawet idealnie biała kartka papieru wieczorem przy zachodzącym słoncu już nie jest biała, to po pierwsze, a po drugie, podłogę masz drewnianą właśnie wpadającą w żółty, więc sporo światła odbija się od niej i to tez dokłada swoje do kolorów w scenie (w sumie przewaga tego żółtego z tąd się bierze). Da się to ominąć - poczytaj sobie o vrayOverrideMaterial. Co zaś do samej realistyki sceny - no to troche za mało masz modeli poprostu - im więcej detali tym bardziej realnie to będzie wyglądać. Tak samo np: bump na podłodze - za duzy, za duże deski, kiepski widok za oknem (renderujesz do png wtedy masz alpha chanell i mozesz sobie w photoshopie dodać jaki widok Ci się podoba - wazne żeby zachować linię horyzontu na odpowiednim poziomie, bo oko nie chce dać się oszukać sztucznymi horyzontami)
kubapod1989 Napisano 27 Maj 2009 Autor Napisano 27 Maj 2009 Kolejny render. Mam nadzieję, że choć troche lepszy. Nadal liczę na wasze rady i wskazówki, za które z góry dziękuję. http://img40.imageshack.us/img40/7903/renderschody0011.jpg
mirach Napisano 28 Maj 2009 Napisano 28 Maj 2009 Prawie brak cieni, swiatlo jest bardzo nie tak. Za oknem wszystko stonowane za to prawa sciana wyglada jakby walsnie oberwala atomowka. powodzenia :)
kubapod1989 Napisano 28 Maj 2009 Autor Napisano 28 Maj 2009 Mógłby mi ktoś powiedzieć jak zmienic to oświetlenie, żeby go jeszcze gorzej nie zepsuć ? Scena wyrenderowana powyżej była oświetlona hdri + omni. Spróbowałem dodać vray daylight za oknem, ale efekty były beznadziejne. Mam chyba zbyt małe doświadczenie z oświetleniem. Jakieś rady?
mirach Napisano 28 Maj 2009 Napisano 28 Maj 2009 heh, cwiczyc, przerobic troche tutkow o oswietleniu w vrayu. Nie wiem po co ci tam omni. A tak zapytam, masz ten budynek zamkniety? Bo troche wyglada jakby za kamera nie bylo w ogole sciany.
kubapod1989 Napisano 28 Maj 2009 Autor Napisano 28 Maj 2009 Budynek nie jest zamknięty. Czy to coś zmienia? Omni użyłem, ponieważ wnętrze było zbyt ciemne. Pewnie będzie to banalne pytanie,ale jak zwiększyć moc oświetlenia hdri? Jakiego oświetlenia najlepiej użyć w tej scenie (vray) ? Mam duże chęci do pracy.Nie mogę teraz poświęcić czasu na tutoriale, ponieważ muszę dokończyć tą scenę ( jest do wizualizacja do projektu schodów, który muszę niedługo oddać).
kubapod1989 Napisano 30 Maj 2009 Autor Napisano 30 Maj 2009 Kolejny render. Oświetlenie vray light, GI. W ten weekend muszę przygotować render schodów do wydruku, więc proszę o porady i opinie.
Gość szysia565 Napisano 31 Maj 2009 Napisano 31 Maj 2009 Dodaj listwy przypodłogowe, zwiększ rozdziałkę i zmniejsz ziarno...
kubapod1989 Napisano 31 Maj 2009 Autor Napisano 31 Maj 2009 Kolejny troche jaśniejszy i pojawiła się roślinka. A jak zmniejszyć ziarno ? Bo nie bardzo wiem. P.S. Nie czepiajcie się białego koło barierki, bo w pośpiechu źle obrobilem w photoshopie.
Gość szysia565 Napisano 31 Maj 2009 Napisano 31 Maj 2009 Przede wszystkim zwiększyłbym trochę wartości samplowania. Jeśli rendzisz na Adaptive subdivision, to minimalną wartość daj na 0. (domyślnie jest na -1). Maksymalną wartość też możesz zwiększyć, ale chyba nie ma większej potrzeby, a zdecydowanie spowolniło by to renderowanie. Ps. To jest moja wizja na likwidowanie szumów. Ale ja też jestem początkujący, dlatego możliwe, że znajdziesz lepszą ofertę.
Gość szysia565 Napisano 31 Maj 2009 Napisano 31 Maj 2009 O! Mam coś dla Ciebie: http://www.max3d.pl/tut.php?id=272 Inny sposób na szumy :) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi