Airice Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 mam poważny problem, na poczatku pracy z tym plikiem było wszystko wporządku...potem pojawił sie pierwszy raz... za każdym razem robi kopie jak sie zamknie. z czasem zaczeło sie coraz częsciej. a od 3 dni nie pozwala nic zrobić bo po jakiejś minucie wywala błedy...w innych plikach niezauważyłem tego błedu...ale nie pracowałem na takich dużych plikach... reinstalka Vray'a i 3ds maxa nic nie pomaga :/ By Airice sprzet C2Q Q8300 4GB DDR2 800Mhz radeon hd4850 mobo P5QL PRO proszę o pomoc bo juz mnie szlag powoli trafia XD EDIT: na innych sporych plikach również ten problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_SAN Napisano 30 Maj 2009 Share Napisano 30 Maj 2009 (edytowane) Ilu bitowy system jest oraz 3D max wraz z Vrayem? Jak duża scenka jest? Ile ramu zjada max po załadowaniu scenki? Na ile masz ustawiony plik wymiany w windowsie? W jakich okolicznosciach dokladnie sie wysypuje max? Obracanie, edycja obiektu? Czy moze niezaleznie od operacji? Sprawdz czy po przestawieniu trybu wyswietlania w maxie na Open GL tez tak sie dzieje. Jesli system jest 64 bitowy to sproboj zmergowac scene z trefnego pliku do czystej sceny maxa. Mozesz takze sprobowac oblukać w preferencjach Maxa co ile masz robienie backupu sceny (moze podczas tej akcji max sie wysypuje). Edytowane 30 Maj 2009 przez Mr_SAN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airice Napisano 30 Maj 2009 Autor Share Napisano 30 Maj 2009 system 64bit/max 64bit/ vray 64bit, scenka w tej danej chwili ma 250k poly...ale gdy były roślinki było 500k, max sypie najczescięj gdy obracaniu widoku w perspektywie, jednak zdażało sie rozjechać na zwykłym widoku gdy chciałem przesunąc widok troszke, łapał lekką zwiechę na 2-3sec i wyskakiwał z błedem, plik stronnicowania ustawiony automatycznie, przy właczonym maxie pokazuje ze automatycznie przydzielono 4394MB ustawienia backup'u number of autobak files: 3 Backup interval (minutes) : 5,0 wyłaczenie nie pomaga ;/ zmieniłem na openGL -- nawet jeśli by działo to 7 FPS w kazdym vieporcie to sobie odpuszcze.. to samo DirectX 10. Viste mam ale 2FPS tylko ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_SAN Napisano 30 Maj 2009 Share Napisano 30 Maj 2009 A próbowałeś przeinstalować sterowniki do grafy na jakies nowsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airice Napisano 30 Maj 2009 Autor Share Napisano 30 Maj 2009 (edytowane) są najnowsze zainstalowane PS. sprawdziłem kilka razy te crashe i wychodzi ze TYLKO przy próbie przesuniecią chcą wyskoczyć, ale nie zawsze jak chce przesuwać...czasami moge swobodnie poruszać sie w kilku vieportach i problemu nie ma ;/ Edytowane 30 Maj 2009 przez Airice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość User190 Napisano 30 Maj 2009 Share Napisano 30 Maj 2009 Myślę, że chłopaki z pomocy technicznej Autodesku na pewno by pomogli - może warto do nich się odezwać? :) Odnośnie błędu - otwórz sobie pustą scenę i zrób merge, albo xrefa feralnego pliku - powinno pomóc :) Jeśli nie to przekonwertuj wszystko do edit poly i szukaj zepsutych miejsc w siatce. Sprawdz tez, czy czasem pamiec Ci sie nie konczy w momencie poruszania - moze to walniete kosci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airice Napisano 31 Maj 2009 Autor Share Napisano 31 Maj 2009 merge ani xref nie pomaga...tylko że w wtedy sypie sie gdy chce wylaczyć ten badziewne okienko z wyborem wersji tego kólka pomocniczego w 2009... pamięc równiez sie nie kończy, jesli zepsuta to chyba mnie szlag trafi ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bielik93 Napisano 31 Maj 2009 Share Napisano 31 Maj 2009 Tez tak mialem ale to zazwycza wtedy jak przesadzilem z ts albo z czyms takim i jak zapisalem sobie to co robilem to pozniej co chcialem wlaczyc zawsze mi cos takiego wyskakiwalo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airice Napisano 31 Maj 2009 Autor Share Napisano 31 Maj 2009 wiec jest dla mnie nadzieja? ;p wysłałem maila do nich zobacze co sie zrobi... narazie popracuje na innej scenie i ew. bede importował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_SAN Napisano 31 Maj 2009 Share Napisano 31 Maj 2009 A moze sprobuj w ustawieniach maxa calkowicie wylaczyć Cube-a i to badziewie "steering wheels" (czy jakos tak sie to nazywało). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 31 Maj 2009 Share Napisano 31 Maj 2009 Mr_SAN i Airice: w ustawieniach to nie bardzo, lepiej wywalić plik z folderu instalacyjnego maxa. Jak to zrobić - napisał ktoś w wątku o trikach maxowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_SAN Napisano 31 Maj 2009 Share Napisano 31 Maj 2009 Racja racja, gdzies o tym było. Sam już nie pamietam gdzie ;) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 http://max3d.pl/forum/showpost.php?p=733731&postcount=55 tutaj 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airice Napisano 1 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2009 no chyb zadziałało... nawet max troszke szybiej śmiga... dzieki panowie wieeelkie piwo sie nalezy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi