Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

mam poważny problem, na poczatku pracy z tym plikiem było wszystko wporządku...potem pojawił sie pierwszy raz... za każdym razem robi kopie jak sie zamknie. z czasem zaczeło sie coraz częsciej. a od 3 dni nie pozwala nic zrobić bo po jakiejś minucie wywala błedy...w innych plikach niezauważyłem tego błedu...ale nie pracowałem na takich dużych plikach...

reinstalka Vray'a i 3ds maxa nic nie pomaga :/

beztytuupjb.png

By Airice

sprzet

C2Q Q8300

4GB DDR2 800Mhz

radeon hd4850

mobo P5QL PRO

proszę o pomoc bo juz mnie szlag powoli trafia XD

EDIT: na innych sporych plikach również ten problem

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ilu bitowy system jest oraz 3D max wraz z Vrayem? Jak duża scenka jest? Ile ramu zjada max po załadowaniu scenki? Na ile masz ustawiony plik wymiany w windowsie? W jakich okolicznosciach dokladnie sie wysypuje max? Obracanie, edycja obiektu? Czy moze niezaleznie od operacji? Sprawdz czy po przestawieniu trybu wyswietlania w maxie na Open GL tez tak sie dzieje. Jesli system jest 64 bitowy to sproboj zmergowac scene z trefnego pliku do czystej sceny maxa. Mozesz takze sprobowac oblukać w preferencjach Maxa co ile masz robienie backupu sceny (moze podczas tej akcji max sie wysypuje).

Edytowane przez Mr_SAN

Napisano
  • Autor

system 64bit/max 64bit/ vray 64bit, scenka w tej danej chwili ma 250k poly...ale gdy były roślinki było 500k, max sypie najczescięj gdy obracaniu widoku w perspektywie, jednak zdażało sie rozjechać na zwykłym widoku gdy chciałem przesunąc widok troszke, łapał lekką zwiechę na 2-3sec i wyskakiwał z błedem, plik stronnicowania ustawiony automatycznie, przy właczonym maxie pokazuje ze automatycznie przydzielono 4394MB

ustawienia backup'u

number of autobak files: 3

Backup interval (minutes) : 5,0

wyłaczenie nie pomaga ;/

zmieniłem na openGL -- nawet jeśli by działo to 7 FPS w kazdym vieporcie to sobie odpuszcze.. to samo DirectX 10. Viste mam ale 2FPS tylko ;/

Napisano
  • Autor

są najnowsze zainstalowane

PS. sprawdziłem kilka razy te crashe i wychodzi ze TYLKO przy próbie przesuniecią chcą wyskoczyć, ale nie zawsze jak chce przesuwać...czasami moge swobodnie poruszać sie w kilku vieportach i problemu nie ma ;/

Edytowane przez Airice

Napisano

Myślę, że chłopaki z pomocy technicznej Autodesku na pewno by pomogli - może warto do nich się odezwać? :)

Odnośnie błędu - otwórz sobie pustą scenę i zrób merge, albo xrefa feralnego pliku - powinno pomóc :) Jeśli nie to przekonwertuj wszystko do edit poly i szukaj zepsutych miejsc w siatce. Sprawdz tez, czy czasem pamiec Ci sie nie konczy w momencie poruszania - moze to walniete kosci?

Napisano
  • Autor

merge ani xref nie pomaga...tylko że w wtedy sypie sie gdy chce wylaczyć ten badziewne okienko z wyborem wersji tego kólka pomocniczego w 2009...

pamięc równiez sie nie kończy, jesli zepsuta to chyba mnie szlag trafi ;/

Napisano

Tez tak mialem ale to zazwycza wtedy jak przesadzilem z ts albo z czyms takim i jak zapisalem sobie to co robilem to pozniej co chcialem wlaczyc zawsze mi cos takiego wyskakiwalo

Napisano
  • Autor

wiec jest dla mnie nadzieja? ;p wysłałem maila do nich zobacze co sie zrobi...

narazie popracuje na innej scenie i ew. bede importował

Napisano

A moze sprobuj w ustawieniach maxa calkowicie wylaczyć Cube-a i to badziewie "steering wheels" (czy jakos tak sie to nazywało).

Napisano

Mr_SAN i Airice: w ustawieniach to nie bardzo, lepiej wywalić plik z folderu instalacyjnego maxa.

Jak to zrobić - napisał ktoś w wątku o trikach maxowych.

Napisano
  • Autor

no chyb zadziałało... nawet max troszke szybiej śmiga... dzieki panowie wieeelkie piwo sie nalezy :)