Napisano 7 Czerwiec 200915 l Witam... Obecnie pracuję nad pewną trawką i napotkałem się na pewien problem. Otóż mam trawkę zrobioną za pomocą modyfikatora Scatter po powierzchni plane. By uzyskać lepszy efekt zwiększyłem ilość źdźbeł do 65k, ale ponieważ mam słabego kompa to musiałem utworzyć z tego proxy. Chciałbym stworzyć ścieżkę w trawie. W związku z tym w miejscu gdzie powinna być ścieżka musze usunąć źdżbła trawy. Próbowałem za pomocą modyfikatora Volume Select i odpowiednią teksturą wykonaną w Photoshopie. Jednak tak jakby nie widzę by jakieś źdźbła się zaznaczały. Potem spasowałem z Volume i spróbowałem Mesh Select. Zaznaczyłem to co chcę usunąć a potem wybrałem Delete Mesh bo zwykłym deletem usuwało się wszystko. I niby jest ok, ale przy renderingu wywala mnie do pulpitu. Bawiłem się już trochę w ustawieniach odnośnie pamięci i optymalizacji displacement, a także próbowałem podzielić obraz na regiony ale nic nie pomagało. Mógłbym ręcznie pousuwać źdżbła, ale do tego potrzebowałbym wyłaczyć proxy i do tego mieć w viewporcie 100% źdźbeł gdzie powyżej 50% mnie wywala. Więc i taka możliwość odpada... Mam Maxa 2k9 i XP 32-bit...