Skocz do zawartości

Merge pomocy

Gość tinap24

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tinap24
Napisano

Witam serdecznie, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się to robi, dopiero zaczynam zabawę z 3ds maxem... mam zrobiony model domu, chcę do niego wczytać inny model -szachów które chcę ustawić na stole i teraz klikam ->FILE-> Merge-> wybieram model szachy.max otwiera się okienko gdzie zaznaczam wszystkie składniki z których są zbudowane moje szachy, wyskakuje mi komunikat że pokrywają się nazwy obiektów-> klikam ->auto rename przy każdym obiekcie żeby je sam zmienił i.....? i gdzie sa te moje szachy? nie wczytują się? CO ROBIĘ ŹLE PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC sad.gif

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

są na innej warstwie, są pochowane, są gdzieś w kosmosie... dużo jest możliwości. użyj helpa i znajdź jak można szukać obiektów po nazwie.

Napisano

Najprostsze wyjście : Klikasz prawym Hide unselected ( nie mając wybranego nic) później dajesz Unhide by name...znajdujesz obiekt na liście którym są twoje szachy i problem z głowy :D

Gość tinap24
Napisano

Lubus -> Twoim sposobem wyskakuje mi z 50 nazw wszystkich składowych szachów i domu i nie wiem co wybrać :/

Gość tinap24
Napisano

tweety -> przykro mi że tak sądzisz, przeszukałam już cały net i nie znalazłam odpowiedzi, samo zrobienie domu i szachów było dla mnie wyzwaniem a jeszcze czeka mnie zrobienie animacji :( nie nadaję się do tego, wszystko mi ucieka, bez pomocy choć drobnej się nie obędzie

Napisano

No przecież każdy kiedyś zaczynał :D Cóż...ja podpowiem jeszcze tyle w scenie z szachami stwórz z nich wszystkich jedną grupę ;D Potem używasz sposobu z mojego poprzedniego posta :D Nic więcej nie powiem...i wszyscy są szczęśliwi :D

Napisano

tinap24 nie chcę ci podkładać kłód pod nogi. Bynajmniej. Tylko, że wystarczy zajrzeć do helpa, żeby dowiedzieć się, że czasami po Merge obiekty są ukryte i trzeba użyć Unhide by name czy Unhide all. Czasami też obiekty są na innej warstwie którą też trzeba odkryć.

Czasami wystarczy odrobinę poczytać i zrozumieć o co chodzi. Zwłaszcza jeśli bierzesz się za coś większego. Natrafisz na kolejny problem i co? Znowu forum? Znowu pytanie w stylu gdzie znajdę to i tamto? Najpierw manual potem pytania.

I tak jak prawi Lubus: zgrupuj w tamtej scenie obiekty które chcesz zamergować jako [aaa] i potem podczas mergowania poszukaj tej grupy.

Gość tinap24
Napisano (edytowane)

dziękuję Wszystkim za pomoc --> udało się ! :)

tylko widzisz--> ja już nad tym wszystkim od kwietnia siedzę, wymodelować dom to nie był problem choć jakiś krzywy taki ale szachy--> masa tutoriali opisy funkcji, a teraz to. mój angielski jest taki sobie a te sformułowania w helpie... Wasza pomoc trwała kilka minut a ja nad tym już dość długo siedzę. Raz jeszcze dziękuję, dobrze że są ludzie którzy chcą się swoją wiedzą dzielić z takimi tempakami jak ja. pozdrawiam.

Edytowane przez tinap24

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności