Napisano 15 Lipiec 200915 l Witam, Ucze się animacji dopiero miesiąc więc wiedzy nie mam w tym zakresie ogromnej :) Mam do wykonania w pracy animację 3d którą następnie przerzucę do AF i tu pojawia się problem, nie wiem jak zapisać animację 3d żebym następnie miał interesujące mnie obiekty na kanale alpha. Tło będe chciał wstawić w AF. Renderuje w Vray. Bardzooo proszę o pomoc :) Znalazłem na forum infomacje, że trzeba zapisac do pojedynczych plikow obsługujących kanał ALPHA, jeżeli nie da się tego zrobić w pojedynczym pliku video to jak to potem połączyć w animację?? Używam AE, ale nie wiem jak to zrobić. Jeszcze raz prosze o pomoc:) PZDR Elimo Edytowane 15 Lipiec 200915 l przez elimo
Napisano 15 Lipiec 200915 l Uch.. no to jedziemy ;) Renderujesz sobie na przykład do sekwencji plików .tga 32bit z kanałem alpha (ustawienia głębi bitów i kanału alfa znajdziesz w parametrach formatu przy wyborze przed renderingiem). No i masz sobie taką sekwencję plików z jakimś tam czymś... a dzięki kanałowi alpha to cudne coś jest wycięte. After radzi sobie z plikami tga i kanałem alpha bez problemu. Po prostu wciągasz taką sekwencję do aftera i już. Importujesz jak normalny obrazek czy film z tą różnicą, że zaznaczasz 'sequence' w oknie wyboru pliku do wciągnięcia. Dalej już z górki powinno iść. Pozdrawiam
Napisano 15 Lipiec 200915 l Autor dzięki bardzoooo Kris_R, bardzo pomocne :) liczyłem na to, że istnieje jakiś format video obsługujący kanał alpha swoją drogą dziwie się, że nie :) rep leci :) jeszcze raz dziękuje PZDR Elimo
Napisano 15 Lipiec 200915 l A istnieje ... quick time animation.... milion color + ... ale sęk w tym że formaty video przeważnie są w pewnym stopniu stratne. Kompresują obraz. A render do klatek pozwala pracować w miarę bezstratnie... na tyle na ile potrzena jest nieskazitelna jakość w produkcji ;)