Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

siema :) jeszcze tu nigdy nie bylem :) Mam takie pytanie do userów AF. Problem jest taki, składam passy wyrenderowane z programu 3d, jeden z passów to cos takie jak material id ( różnie na to mówią, kazdy obiekt ma inny kolor ) Chodzi o to żeby dzięki temu passowi kontrolowac dane obiekty, color itp danego obiektu poprzez wlasnie ten pass :) Pytanie jak to zrobić ? Będe wdzięczny za odpowiedzi, pozdrawiam!

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 860
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

kazdy obiekt ma inny kolor jak zauwazyles, kolory te sa na tyle unikalne ze kluczujesz po dokladnym R,G,B z minimalna wartoscia threshold... po prostu robisz sobie maske dla wybranego obiektu

a co dalej z tym zrobisz... to juz zalezy od twojej inwencji

Napisano

W afterze jest do wycinania ID ( object i material ) efekt ID Matte w zakładce effects/3d channel. Tam wybierasz numer odpowiadający numerkowi np z maxa i voila. Niestety problem z id jest taki, że nie ma antyaliasingu i przezroczystości.

Doczytałem jeszcze posta:

wypuszczasz osobny plik z ID czy masz ten pass w jakimś zbiorczym pliku? np Rpf, rla, albo exr.

Bo to co ja napisałem to się tyczy obsługi ID z tych formatów. Jeśli natomiast masz osobny plik z kolorowymi ID to metoda tjviking-a się nada.

Pzdr

Napisano
  • Autor

dobrze ze ktos odpisal :) Tzn tak, to jest niby material ID bo zrobilem go tak normalnie w xsi , przypisujac zwykly constant z jakims jaskrawym zielony tudziez czerwonym do innego obiektu itd i zapisane jako zwykly tga abo inny :) Będe wdzięczny za dalsze wyjaśnienia :)

edit: dobra widze teraz ze to troche zrobilem od dupy strony, znalazłem takie coś jak object lables ( taki pass w xsi ) ale nadal niekleje :)

Edytowane przez wizz