wizz Napisano 20 Lipiec 2009 Napisano 20 Lipiec 2009 siema :) jeszcze tu nigdy nie bylem :) Mam takie pytanie do userów AF. Problem jest taki, składam passy wyrenderowane z programu 3d, jeden z passów to cos takie jak material id ( różnie na to mówią, kazdy obiekt ma inny kolor ) Chodzi o to żeby dzięki temu passowi kontrolowac dane obiekty, color itp danego obiektu poprzez wlasnie ten pass :) Pytanie jak to zrobić ? Będe wdzięczny za odpowiedzi, pozdrawiam!
Gość Gosc Napisano 20 Lipiec 2009 Napisano 20 Lipiec 2009 kazdy obiekt ma inny kolor jak zauwazyles, kolory te sa na tyle unikalne ze kluczujesz po dokladnym R,G,B z minimalna wartoscia threshold... po prostu robisz sobie maske dla wybranego obiektu a co dalej z tym zrobisz... to juz zalezy od twojej inwencji
DaveBorck Napisano 20 Lipiec 2009 Napisano 20 Lipiec 2009 W afterze jest do wycinania ID ( object i material ) efekt ID Matte w zakładce effects/3d channel. Tam wybierasz numer odpowiadający numerkowi np z maxa i voila. Niestety problem z id jest taki, że nie ma antyaliasingu i przezroczystości. Doczytałem jeszcze posta: wypuszczasz osobny plik z ID czy masz ten pass w jakimś zbiorczym pliku? np Rpf, rla, albo exr. Bo to co ja napisałem to się tyczy obsługi ID z tych formatów. Jeśli natomiast masz osobny plik z kolorowymi ID to metoda tjviking-a się nada. Pzdr
wizz Napisano 20 Lipiec 2009 Autor Napisano 20 Lipiec 2009 (edytowane) dobrze ze ktos odpisal :) Tzn tak, to jest niby material ID bo zrobilem go tak normalnie w xsi , przypisujac zwykly constant z jakims jaskrawym zielony tudziez czerwonym do innego obiektu itd i zapisane jako zwykly tga abo inny :) Będe wdzięczny za dalsze wyjaśnienia :) edit: dobra widze teraz ze to troche zrobilem od dupy strony, znalazłem takie coś jak object lables ( taki pass w xsi ) ale nadal niekleje :) Edytowane 20 Lipiec 2009 przez wizz
Rekomendowane odpowiedzi