Napisano 24 Lipiec 200915 l Mam pewien problem. Dopiero uczę się 3DMaxa i pomału robię sobie swój prosty projekcik. Czytam tutki, przeglądam forum, ale nie znalazłem swojego problemu. Chciałem stworzyć pewien detal, mam pomysł jak to zrobić ale jest to czaso i pracochłonne (na tzw chłopski rozum) Czy jest jakaś inna lepsza na to metoda. Poniżej rysunek przedstawiający o co mi chodzi. Chcę walec dookoła jego boku pokryć tymi piramidkami. Dobrze jakby jeszcze ktoś wspomniał jak nieco zaokrąglić/ przytępić wierzchołki tych piramidek.
Napisano 24 Lipiec 200915 l daj ilość podziałów cylindra na tyle ile chcesz piramidek convert to poly. zaznacz poligony na których chcesz mieć piramidki i daj bevel z opcją by polygon. dobierz parametry high i amount . Potem z ctr kilknij na vertex żeby były zaznaczone te od nowych poligonów, wróc do poligonów skasuj je i potem zweldój vertexy (weld). Albo zrób piramidki i rozmieść je za pomocą array. Powodzenia. p.s. poczytaj trochę o edit poly albo box modelingu.
Napisano 27 Lipiec 200915 l dokladnie, tylko nietrzeba ich kasowac, tych wybranych vertexow, mozna od razu weldowac...
Napisano 29 Lipiec 200915 l Autor Dzieki za odpowiedzi. Udało się osiągnąć zamierzony efekt. Na początku trochę się motałem, nie wychodziło bo nie dałem ilości podziału cylindra na 3 (3 rzędy piramidek). Całkiem proste.