elimo Napisano 29 Lipiec 2009 Napisano 29 Lipiec 2009 (edytowane) Witam, Robię pierwszą prace, animacje pod odbiorniki TV :) Mam pytanie do osób z większym doświaczeniem niż moje. Renderuje animacje w Vray, jest tam specjalny filtr anyaliasingowy o nazwie Video. Dedykowany jest pod Pal i Ntsc. Moje pytanie to...czy warto, czy należy, czy jest konieczne używanie jego pod standard PAL w którym będzie wyświetlana animacja?? Pytanko 2) Jak wysokie ustawienia antyaliasingu używacie w animacjach? Chodzi mi o stosunek czasu do jakości. Bo jeżeli ktoś będzie ogladał animację na telewizorze 32 cali a ona jest w rozdziałce PAL to czy nie lepiej ustawic AA bardzo wysoko, aby tworzyło wrażenie wysokiej ostrości? PS. Gdyby komuś wpadły jakieś złote uwagi a propos standardu PAL i możliwych kłopotów z nim to będe wdzięczny za podpowiedzi :) PZDR Elimo Edytowane 29 Lipiec 2009 przez elimo
rozpruwacz Napisano 11 Sierpień 2009 Napisano 11 Sierpień 2009 (edytowane) a czy jak ktos ma telewizor 32cali to nagle widzi wiecej niz na mniejszym tv? Edytowane 11 Sierpień 2009 przez rozpruwacz
Gość Gosc Napisano 11 Sierpień 2009 Napisano 11 Sierpień 2009 Ten filtr antyaliasingowy Video jest o tyle specjalny ze uwzglednia aliasing powstaly w przestrzeni YIQ, czyil takiej ktora obsluguja wspolczesne telewizory, bo to co jeszcze wyglada na gladkie w RGB wcale nie musi w YIQ, praktycznie tylko kanal Natezenia (I) przezywa bez kompresji pasma, reszta jest tak "sklepana" ze moze sie okazac ze powstaja pasma macha i raptem pojawi ci sie aliasing na krawedziach ktore jeszcze tak tragicznie nie wygladaly na monitorze RGB.
elimo Napisano 19 Sierpień 2009 Autor Napisano 19 Sierpień 2009 tjviking - Dziękuje bardzo za odpowiedź która wszystko tłumaczy :) Na szczęscie użyłem właśnie tego filtra robiąc tę animację pod TV. Jeszcze raz dziękuje za fachową pomoc. rozpruwacz - szkoda słów
Rekomendowane odpowiedzi