Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Robię pierwszą prace, animacje pod odbiorniki TV :)

Mam pytanie do osób z większym doświaczeniem niż moje. Renderuje animacje w Vray, jest tam specjalny filtr anyaliasingowy o nazwie Video. Dedykowany jest pod Pal i Ntsc. Moje pytanie to...czy warto, czy należy, czy jest konieczne używanie jego pod standard PAL w którym będzie wyświetlana animacja??

Pytanko 2)

Jak wysokie ustawienia antyaliasingu używacie w animacjach? Chodzi mi o stosunek czasu do jakości. Bo jeżeli ktoś będzie ogladał animację na telewizorze 32 cali a ona jest w rozdziałce PAL to czy nie lepiej ustawic AA bardzo wysoko, aby tworzyło wrażenie wysokiej ostrości?

PS. Gdyby komuś wpadły jakieś złote uwagi a propos standardu PAL i możliwych kłopotów z nim to będe wdzięczny za podpowiedzi :)

PZDR

Elimo

Edytowane przez elimo

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 850
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

a czy jak ktos ma telewizor 32cali to nagle widzi wiecej niz na mniejszym tv?

Edytowane przez rozpruwacz

Napisano

Ten filtr antyaliasingowy Video jest o tyle specjalny ze uwzglednia aliasing powstaly

w przestrzeni YIQ, czyil takiej ktora obsluguja wspolczesne telewizory, bo to co jeszcze wyglada

na gladkie w RGB wcale nie musi w YIQ, praktycznie tylko kanal Natezenia (I) przezywa bez

kompresji pasma, reszta jest tak "sklepana" ze moze sie okazac ze powstaja pasma macha i raptem pojawi ci sie aliasing na krawedziach ktore jeszcze tak tragicznie nie wygladaly na monitorze RGB.

Napisano
  • Autor

tjviking - Dziękuje bardzo za odpowiedź która wszystko tłumaczy :) Na szczęscie użyłem właśnie tego filtra robiąc tę animację pod TV. Jeszcze raz dziękuje za fachową pomoc.

rozpruwacz - szkoda słów