Napisano 29 Lipiec 200915 l Witam, Robię pierwszą prace, animacje pod odbiorniki TV :) Mam pytanie do osób z większym doświaczeniem niż moje. Renderuje animacje w Vray, jest tam specjalny filtr anyaliasingowy o nazwie Video. Dedykowany jest pod Pal i Ntsc. Moje pytanie to...czy warto, czy należy, czy jest konieczne używanie jego pod standard PAL w którym będzie wyświetlana animacja?? Pytanko 2) Jak wysokie ustawienia antyaliasingu używacie w animacjach? Chodzi mi o stosunek czasu do jakości. Bo jeżeli ktoś będzie ogladał animację na telewizorze 32 cali a ona jest w rozdziałce PAL to czy nie lepiej ustawic AA bardzo wysoko, aby tworzyło wrażenie wysokiej ostrości? PS. Gdyby komuś wpadły jakieś złote uwagi a propos standardu PAL i możliwych kłopotów z nim to będe wdzięczny za podpowiedzi :) PZDR Elimo Edytowane 29 Lipiec 200915 l przez elimo
Napisano 11 Sierpień 200915 l a czy jak ktos ma telewizor 32cali to nagle widzi wiecej niz na mniejszym tv? Edytowane 11 Sierpień 200915 l przez rozpruwacz
Napisano 11 Sierpień 200915 l Ten filtr antyaliasingowy Video jest o tyle specjalny ze uwzglednia aliasing powstaly w przestrzeni YIQ, czyil takiej ktora obsluguja wspolczesne telewizory, bo to co jeszcze wyglada na gladkie w RGB wcale nie musi w YIQ, praktycznie tylko kanal Natezenia (I) przezywa bez kompresji pasma, reszta jest tak "sklepana" ze moze sie okazac ze powstaja pasma macha i raptem pojawi ci sie aliasing na krawedziach ktore jeszcze tak tragicznie nie wygladaly na monitorze RGB.
Napisano 19 Sierpień 200915 l Autor tjviking - Dziękuje bardzo za odpowiedź która wszystko tłumaczy :) Na szczęscie użyłem właśnie tego filtra robiąc tę animację pod TV. Jeszcze raz dziękuje za fachową pomoc. rozpruwacz - szkoda słów