ihyde Napisano 30 Lipiec 2009 Share Napisano 30 Lipiec 2009 Witam jest to moj pierwszy post na tym forum, chcialbym zamiescic prace mojego pokoju, narazie raczkuje w 3ds max i chcialbym sie zapytac jak mozna dobrze oswietlic i dobrac render do tej sceny (mental ray). Z tutkow nie bardzo mi to idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 30 Lipiec 2009 Share Napisano 30 Lipiec 2009 Hm... O mentalu nie mam zielonego pojęcia więc nie pomogę dokładnie, ale wg mnie jest nieco przepalony ten renderek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 30 Lipiec 2009 Share Napisano 30 Lipiec 2009 tu masz kilka tutków: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=28412 http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=34963 http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=46396 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ihyde Napisano 31 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2009 dzieki za tutki ale juz je przegladalem, jednak ta scena jest nieco inna, uzywam 9 maxa a i tak nie mam oswietlenia typu portal. no coz trzeba probowac dalej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maly_cg Napisano 31 Lipiec 2009 Share Napisano 31 Lipiec 2009 pokaż ustawienia rendera, cos poradzimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 31 Lipiec 2009 Share Napisano 31 Lipiec 2009 Jesli masz mozliwosc to upgradnij sie do Maxa 2009, troche dorzucili do mentala i zrobili go o wiele przyjemniejszego jesli chodzi o renderowanie wizek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Orion_ Napisano 31 Lipiec 2009 Share Napisano 31 Lipiec 2009 Skóra na meblach sztucznie wyszła, no i za jasno na całości. Ale jest potencjał w tej pracy. Pracuj dalej. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ihyde Napisano 31 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2009 (edytowane) wiec to ta nieszczesna specyfikacja renderu ;p. W environment swiatlo jest na 5.0 a exposure control ustawione na logarithmic Render juz z innymi ustawieniami. ps jak pozbyc sie ziarnistosci na scenie ? Edytowane 31 Lipiec 2009 przez ihyde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maly_cg Napisano 31 Lipiec 2009 Share Napisano 31 Lipiec 2009 to znaczy otwarcie powiem, że zbyt dużo fotonów - do testu daj 500 - 1500 max!!! to jest Mental Ray i długo sie liczy. druga sprawa - zbyt jasno, więc daj domyślne wartości oświetleń - zarówno lamp jak i tych w "świecie". czego do świecenia używasz? zaryzykuje że jest tu mrsun - jeśli tak to go wywal, bo do wnętrz raczej jest zbędny /zdanie osobiste/. lampy w scenie ustawiaj na rzeczywiste żarówki - nie wiem czy taka opcja w tym Maxie jest - ja w 2009 mam. no i powinno być lepiej... a jak nie to na priv pisz :) albo zmień renderer na Vraya - wtedy wszyscy Ci pomogą :D 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ihyde Napisano 31 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2009 no oke juz 2 render zmieniony ale jak pozbyc sie szumow, ziarnistosci, sceny zwiekszyc na hight final gathera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maly_cg Napisano 31 Lipiec 2009 Share Napisano 31 Lipiec 2009 szczerze powiem nie wiem - w 2009 szum był tylko z mr portal, a jak Ty ich nie masz to lipa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi