Skocz do zawartości

Wybór urządzenia wielofynkcyjnego .

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zastanawiam się nad kupnem urządzenia wielofunkcyjnego (skaner,drukarka) do 300zł jednak nie znam się na tym za bardzo .Może polecicie coś co można wyrwać w tej cenie .Przeglądałem allegro ale techniczne opisy za dużo mi nie mówią .

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

Temat jest dość szeroki, spróbuję Ci objasnić:)

Przede wszystkim musisz zadać sobie pytanie, do czego będziesz owo urządzenie wykorzystywał, głównie pod kątem, jak często?

Na dzień dzisiejszy najszerzej na rynku występują firmy HP, Brother, Canon, Epson oraz Lexmark. Dalej mamy podział na urządzenia z głowicą tzw. wewnętrzną/stałą i te gdzie głowica drukująca przychodzi nam zawsze nowa z nowym kartridżem. Zaletą tych pierwszych jest raz, że lepsza jakość głowicy oraz zazwyczaj druk na tuszach rozdzielonych na składowe koloru CMYK, czyli przynajmniej 3 kolory i czarny. Nie oznacza, to przy tym droższej eksploatacji ponieważ zwykle wymieniamy tylko ten kolor, który nam się kończy i każdy tusz z osobna jest relatywnie tani, nawet oryginalny. Ale... właśnie, jest pewne ale. Nie w przypadku każdego urządzenia jest możliwość druku tylko w czerni, jeśli skończy nam się któryś z kolorów. Zapobiega to zapowietrzeniu się głowicy, a i jest myślę trochę zabiegiem producenta mającym na celu zwiększenie zapotrzebowania na tusz:)

Gdzie jeszcze tkwi minus drukarek ze stałą głowicą? Nie sprzyja im sporadyczne drukowanie. Ze względu na to, iż głowica połączona jest z pojemnikami z tuszem kapilarami, w których stale znajduje się tusz, nieużytkowane dłuższy czas urządzenie może po prostu 'zaschnąć', a to jest wtedy spory problem i nie jest powiedziane, że uda się je przywrócić do stanu używalności. Aczkolwiek, większość urządzeń z tego segmentu, kiedy podłączona pod zasilanie sama co jakiś czas przechodzi w tryb czyszczenia, kiedy to, trochę tuszu wpuszczane jest do układu, by zapobiec wspomnianemu zaschnięciu. Co jednak zużywa tusz;p

Do urządzeń z taką właśnie stałą głowicą zaliczamy drukarki firmy Brother, Epson oraz wyższe modele Canon'a i HP.

Druga grupa, czyli drukarki z 'wymienną' głowicą.

Tutaj prym wiodą firmy HP oraz Lexmarka. Jakie plusy? Prostota, łatwość w obsłudze oraz wysoka tolerancja na długie okresy przestoju. Jeśli coś zaschnie, to tusz. Po wymianie, drukarka powinna być nadal sprawna.

Drugi bardzo ważny, jeśli nie najważniejszy podział mamy ze względu na koszta eksploatacji. Obecnie rynek kształtuje się tak, iż tańsze urządzenie na starcie, oznacza zwykle droższą eksploatację. Tym charakteryzują się choćby najprostsze z urządzeń HP (modele F2280,F2290,F4210,F4280) oraz niemal wszystkie Lexmarki, szczególnie te na tuszach 43 i 44XL (komplet ok 220zł), gdzie i tak same urządzenia są drogie już w zakupie. Najtańsze tusze oryginalne całościowo mają chyba firmy Brother oraz Epson. Tutaj każdy kolor z osobna, to koszt ok. 30-45zł oraz nieco droższy czarny (ok 70zł) przy wydajnościach w okolicach 250-350 stron w kolorze i 350-500 w czerni. Nie mówimy tutaj jednak tylko o cenie, ale o stosunku ceny, do wydajności.

Dla firmy HP sztandarowym obecnie modelem na rynku, charakteryzującym się najkorzystniejszym stosunkiem ceny do wydajności tuszy, jest model F735. Urządzenie proste, ale oryginalne tusze to koszt 35zł i za kolor, i za czarny przy wydajności 250str w kolorze i aż 600stron w czerni!

Teraz szybka rekomendacja kilku urządzeń:

HP F735 - cena ok. 399zł (tusze: czarny 703: 35zł/600str; kolor 703: 35zł/250str)

HP PSC 4480 - cena ok. 299zł (tusze: czarny 350: 60zł/200str; 350XL: 160zł/1000str; kolor 351: 70zł/170str; 351XL: 140zł/580str)

Brother 145C/165C/385C - cena ok. 250-380zł (tusze: czarny LC980BK/LC1100BK: 70-80zł/350-450str; kolory LC980/LC1100 C/M/Y: 40-45zł/250-320str)

Lexmark - ostatnio gorsza jakość i również gorsze opinie. Do tego droga eksploatacja oraz praktycznie znikoma dostępność zamienników oryginalnych tuszy.

Canon - przyznam, że mało wiem o urządzeniach tej firmy, ale markę mają dobrą, szczególnie wyższe modele jak stara seria 8600 na bodajże 5, czy 6 tuszach. Problemy może stwarzać obecność chipów na pojemnikach z oryginalnym tuszem, co może utrudniać życie chcącym korzystać z tuszy nieoryginalnych.

Jeśli już jesteśmy przy temacie zamienników, największa dostępność dla urządzeń HP oraz Brother. Dodatkowo, zamienniki do Brotherów kosztują zaledwie 25zł/kartridż (BlackPoint), co naprawdę daje do myslenia;)

O czym należałoby jeszcze wspomnieć. Jeżeli zakładamy drukowanie na grubszym papierze (gramatura powyżej 240g/m2) trzeba już brać pod uwagę urządzenia z górnym podajnikiem (Lexmark, Epson, Canon)

Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem sytuację, a w każdym razie nie skomplikowałem;p

Pozdrawiam:)

Edytowane przez Touch
  • Like 1
Napisano

Wiesz za do dopłacasz decydując się na DCP-165C, a nie na tańszą DCP-145C? Za czytnik kart pamięci i za minimalną różnicę w szybkości druku. Przemyśl jeszcze;)

Z Photosmartów przede wszystkim PSC 4480.

Pozdr