KLIK Napisano 18 Sierpień 2009 Napisano 18 Sierpień 2009 Witam Do tej pory pracowałem na maxie 2008 64bit+vray 1.5 rc4. Ostatnio zajmuję sie projektowaniem wnetrz. Eksperymentujac opracowałem sobie ustawienia które dawały mi dobry podglad w ok. 8minut. Dzisiaj zmianiłem soft na maxa 2009 design 64bit + vray 1.5 sp2, wczytałem swoje ustawienia i szok.... po 10minutach nadal liczy Light Cache - pasek postepu na 0%. Co moze być tego powodem. Sciagam sp do maxa - ale podejrzewam ze to nie ma wpływu na render. Czy jedynym wyjściem jest powrót do 2008?
voyager Napisano 18 Sierpień 2009 Napisano 18 Sierpień 2009 Zakładka system zmienić W Default geometry: Static na dynamic, lub auto 1
KLIK Napisano 18 Sierpień 2009 Autor Napisano 18 Sierpień 2009 żadnej poprawy. W zasadzie to już wczesniej zauważyłem ze zmiana na dynamic i ziwekszanie "memory limit" czy cos takiego do 2000mb (4gb ram) 2x spowolnilo mi render zamiast go przyspieszyć
Lis Napisano 19 Sierpień 2009 Napisano 19 Sierpień 2009 Hmm. Mógłbym doradzć ci skontaktowanie się z producentem. ale napiszę tak: Zainstaluj wersję demo sp2 i sprawdź. powinno być lepiej. 1
Gość Gosc Napisano 19 Sierpień 2009 Napisano 19 Sierpień 2009 pewnie wersja "dobra" inaczej, bo w SP2 bylo sporo bugfixow, wiec nie sadze zeby cos spowolnilo
silverfox Napisano 19 Sierpień 2009 Napisano 19 Sierpień 2009 jeśli znasz silnik i wiesz co ustawiałeś to powinieneś te ustawienia odtworzyć w mig. a że się posypało to nawet lepiej :) będziesz mógł potrenować. do wnętrz pyknij IM+LC w IM w zależności od rozdziałki ustaw ilość prepassów: pierwszy w bardzo niskiej rozdziałce (np -4) a drugi niewiele większy (-3 -2). HSph subdivs (20-30) w LC subdivs = 300-400 rozmiar sampla nie za mały możesz też włączyć Use light cache for glosy rays co powonno przyspieszyć efekty glossy Jeśli scena bardzo prosta poszperaj w trybie liczenia AA: Adaptive subdivison sampler który korzysta z undersamplingu. Podrawiam :)
KLIK Napisano 19 Sierpień 2009 Autor Napisano 19 Sierpień 2009 Problem rozwiązany dzieki pomocy mkeruj. Lis ma racje - wersja demo działa ok;) . silverfox dzieki za rady - korzystam tak jak mówisz z IM + LC, jednak to nie była kwestia ustawień tylko samego vraya. dzieki za pomoc!
silverfox Napisano 19 Sierpień 2009 Napisano 19 Sierpień 2009 KLIK tak też po cichu podejrzewałem, że coś jest nie tak z tą "wersją" :) jakby co to możesz kliknąć w reputację ;) a jeszcze jedną sprawą która dramatycznie podnosi prędkość renderów testowych jest render region ale o tym zapewne wiesz. 1
KLIK Napisano 19 Sierpień 2009 Autor Napisano 19 Sierpień 2009 (edytowane) Mówiąc render testowy nie do konca mam na myśli test samego rendera- raczej są to szybkie renderki 640x480 które maja pokazac układ wnętrza, mebli itd. więc "region" nie ma tutaj zastosowania. Chyba ze mówisz o "region" w zakładce system - prawde mówiąc nie kręciłem tym jeszcze - ale to chyba też jest jakos ograniczone ramem, nie? a łap repa, wszyscy macie po repie:) Edytowane 19 Sierpień 2009 przez KLIK
Rekomendowane odpowiedzi