gonzo71 Napisano 20 Sierpień 2009 Napisano 20 Sierpień 2009 W zakladce sampling quality jest opcja okienko "Type". Jaki rodzaj samlingu uzyc? Box? Gausse? Mitchell? Lanchos? Triangle? Czy ktorys jest szybszy, wolniejszy?
Gość Gosc Napisano 20 Sierpień 2009 Napisano 20 Sierpień 2009 wszystkie poza box sa wolniejsze ( box silnie tlumi szum) a pozostalem maja rozne charakterystyki: gauss - wg wielu uznawany za optymalny, ale jest gladki mitchell-netrvali - pozwala optymalnie wysterowac wspolczynnik wyostrzania krawedzi Lanczos - moga pojawic sie obwodki (jasniejsze/ciemniejsze zaleznie od roznicy w jasnosci sasiednich pixeli) triangle - tez jest dosyc gladki, do tego usuwa niektore male detale catmull-rom - podobnie jak lanczos moze wprowadzac obwodki te ktore wyostrzaja krawedzie to: lanczos, catmull i mitchel te ktore rozmywaja krawedzie to: box, triangle i gauss musisz dobrac do sceny i efektu ktory chcesz uzyskac, jesli robisz animacje to warto zeby filtr byl wygladzajacy, wtedy animacja bedzie lepszej jakosci, do statycznych pewnie bedziesz chcial wyostrzyc obraz - ale zawsze mozna to zrobic pozniej, po renderingu i zazwyczaj lepiej i w bardziej kontrolowany sposob pamietaj ze tyf filtra moze wplynac na czas renderingu, dlatego ze zmieniaja sie kontrasty pomiedzy sasiednimi pixelami i przy adaptacyjnym samplowaniu obrazu moze sie okazac ze renderer renderuje dodatkowe probki, ktorych by nie generowal przy filtrach wygladzajacych
gonzo71 Napisano 20 Sierpień 2009 Autor Napisano 20 Sierpień 2009 Dzieki. Nie robie animacji, tylko stacjonarne wizki. Czyli box jest najszybszy ? (pytam bo mialem ustawiony box i wydawalo mi sie ze dlugo liczyl) Ktory uzywasz zazwyczaj? Ktos mi kiedys powiedzial zeby uzywac Mitchell ale ile w tym prawdy to nie wiem.
Gość Gosc Napisano 20 Sierpień 2009 Napisano 20 Sierpień 2009 Dzieki. Nie robie animacji, tylko stacjonarne wizki. Czyli box jest najszybszy ? (pytam bo mialem ustawiony box i wydawalo mi sie ze dlugo liczyl) Ktory uzywasz zazwyczaj? Ktos mi kiedys powiedzial zeby uzywac Mitchell ale ile w tym prawdy to nie wiem. na "leniwca" tez uzywam Mitchella, a jak mam czas sie pobawic to Gaussa i potem wyostrzam w innym sofcie
Rekomendowane odpowiedzi