Napisano 20 Sierpień 200915 l W zakladce sampling quality jest opcja okienko "Type". Jaki rodzaj samlingu uzyc? Box? Gausse? Mitchell? Lanchos? Triangle? Czy ktorys jest szybszy, wolniejszy?
Napisano 20 Sierpień 200915 l wszystkie poza box sa wolniejsze ( box silnie tlumi szum) a pozostalem maja rozne charakterystyki: gauss - wg wielu uznawany za optymalny, ale jest gladki mitchell-netrvali - pozwala optymalnie wysterowac wspolczynnik wyostrzania krawedzi Lanczos - moga pojawic sie obwodki (jasniejsze/ciemniejsze zaleznie od roznicy w jasnosci sasiednich pixeli) triangle - tez jest dosyc gladki, do tego usuwa niektore male detale catmull-rom - podobnie jak lanczos moze wprowadzac obwodki te ktore wyostrzaja krawedzie to: lanczos, catmull i mitchel te ktore rozmywaja krawedzie to: box, triangle i gauss musisz dobrac do sceny i efektu ktory chcesz uzyskac, jesli robisz animacje to warto zeby filtr byl wygladzajacy, wtedy animacja bedzie lepszej jakosci, do statycznych pewnie bedziesz chcial wyostrzyc obraz - ale zawsze mozna to zrobic pozniej, po renderingu i zazwyczaj lepiej i w bardziej kontrolowany sposob pamietaj ze tyf filtra moze wplynac na czas renderingu, dlatego ze zmieniaja sie kontrasty pomiedzy sasiednimi pixelami i przy adaptacyjnym samplowaniu obrazu moze sie okazac ze renderer renderuje dodatkowe probki, ktorych by nie generowal przy filtrach wygladzajacych
Napisano 20 Sierpień 200915 l Autor Dzieki. Nie robie animacji, tylko stacjonarne wizki. Czyli box jest najszybszy ? (pytam bo mialem ustawiony box i wydawalo mi sie ze dlugo liczyl) Ktory uzywasz zazwyczaj? Ktos mi kiedys powiedzial zeby uzywac Mitchell ale ile w tym prawdy to nie wiem.
Napisano 20 Sierpień 200915 l Dzieki. Nie robie animacji, tylko stacjonarne wizki. Czyli box jest najszybszy ? (pytam bo mialem ustawiony box i wydawalo mi sie ze dlugo liczyl) Ktory uzywasz zazwyczaj? Ktos mi kiedys powiedzial zeby uzywac Mitchell ale ile w tym prawdy to nie wiem. na "leniwca" tez uzywam Mitchella, a jak mam czas sie pobawic to Gaussa i potem wyostrzam w innym sofcie