Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Posiadam 3dsMax'a 2010 Design + Vray. Mam licencje jednostanowiskową, ale planuje w najbliższym czasie kupno drugiego komputera (pewnie bez ekranu) tylko w celu dokonywania renderów.

Czy orientuje się ktoś jak wygląda sprawa z legalnością? Tzn. czy musze dokupić np. licencje wielostanowiskową, czy może jesli tam niebede tworzył tylko puszczał same rendery to można to jakoś zrobić w ramach mojej licencji jednostanowiskowej?

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

pitloju

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

wraz z licencja 1 workstacji masz chyba 10 licencji na rendernode w vrauy. Jesli nic sie nagle nie zmienilo :) Zawsze mozesz przeciez przeczytac u chaosow jak to wyglada.

Napisano

serwus :)

vray to jedno, ale musi tam byc tez zainstalowany 3dmax, prawda ? To licencja na maxa

jest problemem.

W przypadku renderowania mentalem mozna na stacjach renderujacych zainstalowac tzw. satelity do renderu - ale vrajowi to chyba nie wystarczy.

Obawiam sie , ze to nie jest tak superowo. moze sie ktos wypowie ? najlepiej ktos kompetentny. Swoja droga to dziwne ze nie ma jakichs licencji maxa tylko dla renderfarmy. Bardzo dziwne . I to tym bardziej ze w dobie wielordzeniowcow max dalej futro renferuje jednym rdzeniem hehehehehe :D

pozdrawiam i zycze podwozenia :)

Napisano
  • Autor

no tak, chodzi mi głównie o maxa, bo nawet jakby vray wymagał dodatkowych zakupów, to dodatkowy klucz sprzętowy to chyba 150pln, wiec niedużo, a boje się ze w przypadku maxa mogą to być większe koszty...

Napisano

Z tego co mi sie wydaje to nie potrzeba dodatkowych licencji na maxa. Przynajmiej jakos to dzialalo w studio w ktorym pracowalem.

O, sekunda, W manualu Maxa 2009 pod topikiem "Basic Procedures for Network Rendering" pisa tak:

"3ds Max has been installed on all machines to use as rendering servers. Note: You needn't license the software on machines to be used only as rendering servers."

Napisano

serwus :)

Mirach - jestem na 99% przekonany ze to nie jest tak fajnie jak piszesz.

Jak masz jedna licencje w domu , to nie mozesz sobie dostawic np. 10 stacji renderujacych :(.

pozdrawiam i zycze podwozenia :)

Napisano

no my mielismy tak w studio. Licencji maxa w calym studiu bylo chyba 4, bo tyle bylo stanowisk roboczych, kompow renderujacych w sumie bylo kolo 10. Jak odpalasz rendering przez backburnera to Max nie pyta sie o zadna licencje.

W dodatku to nie ja pisze, tylko manual maxa pisze, włacz, wpisz to haslo co mowilem i ci wyskoczy to samo co przekleilem.

pozdrawiam

Napisano

Zdaje mi sie ze jest tak jak pisze Mirach. Tez tak w pracy mielismy.

Na stacji renderujacej mozesz miec zainstalowanego triala maxa i bedzie dzialalo.

pozdrawiam

t.

Napisano
  • Autor

to ja dodam news'a:

dzwonilem do firmy w ktorej kupowalem maxa i mi gosc powiedzial, ze z tego co sie orientuje to normalnie instaluje maxa na drugim kompie tylko go nie aktywuje i moge go uzywac do renderów...

wiec wyglada na to ze niebedzie z tym problemu