Posted August 24, 200915 yr Witam wszystkich!!! Na wstępie przepraszam, że się tutaj Wam wcinam pewnie z głupimi pytaniami ale wybaczcie- musiałem. Jestem pod wrażeniem Waszych projektów. Są cudowne, cudowne!!! Ja jestem prawdziwym amatorem w 3d maxie i dlatego muszę Wam zadać kilka pytań. Skąd czerpiecie takie fajne tekstury? Czy aby uzyskać takie bajeczne tekstury konieczne jest obrabianie w photoshop'ie? A może istnieje jakaś literatura , w której jest opisane jak manipulować opcjami aby uzyskać właśnie takie tekstury? Zobaczcie jaki rysunek wychodzi mi w 3 d max- żenada. Gdzie tu fotorealizm? Największy problem to sprawić aby rysunek był fotorealistyczny. Czy mam tylko polegać na tutorialach z internetu czy tworzyć dobre tekstury metodą prób i błędów? Poradźcie. Za odpowiedzi będę wdzięczny!!!
August 24, 200915 yr Twoje tekstury co prawda mogłyby być lepsze, ale myślę że uszłyby w tłoku. Raczej chodzi ci o możliwości silnika renderującego, dzięki któremu można uzyskać lepsze odbicia, cienie i oświetlenie. W maxa masz wbudowanego mentala, poczytaj o nim. Tak samo w edytorze materiałów w silniku renderującym budujesz shadery, możesz także korzystać z free tekstur dostępnych w sieci. PZDR mkeruj