Godzil Napisano 1 Wrzesień 2009 Napisano 1 Wrzesień 2009 Witam! Mam problem, potrzebuję wyrenderować szklany obiekt i zapisać do PNGa tak, aby nie tylko tło było przeźroczyste po włożeniu do np. Photoshop'a ale też tło "widziane" przez szkło. Używam VRay 1.5 SP2 pod maxem 2009. Do tej pory kiedy wypuszczam taki obiekt, tło jest przeźroczyste ale za szkłem, nie. Pomożecie? :) pozdrawiam!
CzAk1 Napisano 1 Wrzesień 2009 Napisano 1 Wrzesień 2009 Hmm...TIF chyba obsługuje przeźroczystość. Może spróbuj wyeksportować do tego. -_- Może zadziała lepiej...
voyager Napisano 1 Wrzesień 2009 Napisano 1 Wrzesień 2009 Affect alpha w ustawieniach materiału zaznaczone?
voyager Napisano 1 Wrzesień 2009 Napisano 1 Wrzesień 2009 To jeszcze może być problem z przezroczystością jeśli materiał jest w multi sub material Więcej nie pomogę
Godzil Napisano 1 Wrzesień 2009 Autor Napisano 1 Wrzesień 2009 Dzięki, ale nie jest :( oto ustawienia szkła mojego:
Bielik93 Napisano 1 Wrzesień 2009 Napisano 1 Wrzesień 2009 A gdyby w photoshopie zmienic krycie np. na 50%
CzAk1 Napisano 1 Wrzesień 2009 Napisano 1 Wrzesień 2009 Może obraz jest inddeksowany, brak mu antyaliasingu i nie ma przeźroczystości pod szkłem. Spróbuj zaznaczyć opcje "Use Interpolation"... Jak to nie to to tez nie kapuje...o_O;
Godzil Napisano 1 Wrzesień 2009 Autor Napisano 1 Wrzesień 2009 to krawędzie obiektu również zmienią swoje opacity, mógłbym niby zaznaczać i wyodrębniać każdy sklany punkt na obiekcie (nie jest tylko ze szkła) ale szlag by mnie trafił przecież. To jest 9 szklanych wanien! :)
kamil.ochel Napisano 1 Wrzesień 2009 Napisano 1 Wrzesień 2009 nie da się wyrenderować przezroczystej kulki tak aby po wrzuceniu do photoshopa było coś przez nią widać. powód jest prosty. raytracing. dla rendererea obiekt szklany jest tak naprawdę obiektem solidnym, nieprzezroczystym. to że po wyrenderowaniu takiego obiektu coś przez niego widzimy to czysta zasługa raytraciungu który śledzi promienie świetlne przechodzące pzez kulkę (symuluje je) a potem tworzy w tym miejscu takjakby teksturę. jeżeli chcesz jakieś tło za taki obiekt wsadzić to musisz niestety przerenderować to z tłem wrzuconym za obiekt
Godzil Napisano 1 Wrzesień 2009 Autor Napisano 1 Wrzesień 2009 Dzięki wielkie za pomoc. Bałem się że tak będzie. Chciałem bowiem tych wanien użyć do flashowej strony internetowej, gdzie będą się ruszać po flashowym tle. Rozumiem że nie ma rady... Thores dał mi nadzieje pisząc, że VRay SP3 potrafi sobie z tym poradzić, tworząc przeźroczystą alphe. Macie może info na ten temat?
Bielik93 Napisano 1 Wrzesień 2009 Napisano 1 Wrzesień 2009 Zmien glossines na 1,0 powinno pomoc u mnie wychodz przezroczyste szklo ;]
Godzil Napisano 1 Wrzesień 2009 Autor Napisano 1 Wrzesień 2009 (edytowane) Eee........ pomogło :O nie mam pojęcia dlaczego, ale pomogło, wielkie dzięki!!!!! Edytowane 1 Wrzesień 2009 przez Godzil
Rekomendowane odpowiedzi