Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam pytanie do ekspertow. Czy w momencie gdy 3ds Max "wypluje" gotowy render jest mozliwosc zapisania go do pliku ktory otworzony w np PhotoShop`ie podzieli pewne jego czesci na np warstwy (Layers).

Chodzi mi dokladnie np o tlo... Uzywajac Vray Sky jest mozliwosc po skonczonym renderingu zapisania go do formatu PNG i wtedy po wczytaniu go do PS tlo ma pelna mozliwosc zastapienia tla przez dowolne przez siebie wybrane. A w momencie gdy uzylem jakiegos tla w maxie ktore mocno psuje pozniejszy wynik koncowy musze albo je wycinac (strasznie zmudna robota) albo niestety renderowac scene jeszcze raz. Czy ktos ma jakis inny sposob radzenia sobie z tym problemem ?

Z gory dziekuje bardzo za pomoc.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

zapisz render w png lub tif i w ustawieniach zaznacz żeby był kanał alfa, wtedy przechodzisz w shopie do kanału alfa i wycinasz tło

pozdrawiam

Napisano

Hej jezeli nie zapisałeś poprzedniego renderu z kanałem alpha, to rendernij scene jeszcze raz ale wyłącz dosłownie wszystko swiatła, GI, a materiał przypisz jeden całej scenie "material override" najlelepiej jakis z 100 self ilumination coby szybciej jeszcze szło, rendernie Ci sie wszystko w mgnieniu oka zapiszesz render do png. z kanałem alpha, i w fotoszopie uzyjesz tego jako maski do wycięcia nieba.

Napisano

zawsze mozna renderowac vrayelements i miec rozne jak nie wszystkie passy jak GI, cienie, reflecty, alphe itp a pozniej sobie to wrzucic do PS'a na odzielne warstwy

Napisano
  • Autor

Temporal... dzieki... wlasnie probuje Twojej rady... niestety ale na efekt musze poczekac ok 4 godziny...

A tak na marginesie to wiesz moze czy jest mozliwosc edytowania sciezki wyjsciowej dla wszystkich zaznaczonych elementow naraz czy niestety tak jak ja to robilem tj dla kazdego pliku z osobna ?

Napisano

Swego czasu Cebas miał w ofercie eksporter do .psd. Nie wiem czy jest teraz darmowy i jak to funkcjonuje z vray'em, ale warto sprawdzić.