Jump to content

Featured Replies

Posted

siema! nie moge znaleźć opcji przezroczystości obiektów na "życzenie" znanej o ile sie nie myle jako see-through. Wiem, że w maxie 9 skrótem było alt + x . W 2009 to nie działa :/... szukałem odpowiedzi ale nie moge znaleźć. help! możecie mi podać skrót klawiszowy i poprawną nazwe tej opcji?

thx!

Edited by qad417

• Replies 5
  • Views 802
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

działa, działa - wciśnij sobie ikonkę "T" na pasku narzędzi i powinno pomóc :) Jeśli nie, to może masz skrót jakiegoś programu ustawiony pod tą konfiguracją?

• Author

nie kumam. Wygląda na to że skrót klawiszowy jest ok :] zmieniłem go nawet na ctr+alt+x i jedyne co się dzieje to zmienia się gizmo podczas jego naciśnięcia, z kolorowych strzałek na zwykłe linie. Obiekty nie stają się przezroczyste. Wydaje mi się że z grafiką mam wszystko ok bo jak w materiałach ustawie przezroczystości to działa poprawnie...

ktoś miał już podobny problem?

• Author

ok wykumałem!!!!

see-through było zablokowane. PPM na obiekcie > obiect properties > display proper. > odznaczyć przycisk "by layer" i vuala...

Tylko czemu w żadnym tutorialu nie było o tym słowa? ;)

skoro zmienia Ci się gizmo to znaczy, że dalej masz coś nie tak ze skrótem, bo samo X powinno to wywołać. Kliknij prawym na obiekt, wejdź we właściwości i zaznacz tam see through - jeśli zadziała to znaczy, że skrót Ci nie działa.

Ikonka "T" to ovveride shortcuts, czy coś takiego - piszę z głowy, bo nie mam tu maxa.

• Author

tak, wykumałem to też. Prawy alt + x zmienia gizmo, lewy alt + xto toggle seethrough.

Nie wiem tylko jak zmienić grubość lini siatki w viewporcie, bo mają chyba z 1px i nie widze ich wyraźnie. Szukałem już chyba wszędzie, gdzie by to ustawić, ale nie widze... ;)

Nie wiem jak zmienić kolor przezroczystego elementu z see-through. Gdy jest włączony to element jest szaro-przezroczysty. Edges`y wtedy się z nim zlewają i chciałem to wyregulować.

Próbowałem:

Customize > Customize User Interface dialog > geometry > seethrough i zmieniam kolor na inny ale nic to nie daje... nie kumam.

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy