Napisano 8 Wrzesień 200915 l Witam! Proszę szanownych forumowiczów o pomoc w następującej sprawie. Wyobraźcie sobie żaluzję, która wygląda jak papierowa harmonijka, którą postawiona pionowo, czyli w taki sposób, że można ją składać i rozkładać tylko w płaszczyźnie poziomej. W pozycji wyjściowej (maksymalnego rozłożenia) każda ze ścianek harmonijki jest pod kątem prostym do drugiej. W jaki sposób zrobić tak aby złożyć tą harmonijkę, tak aby składała się równomiernie - czyli aby wszystkie kąty miedzy ściankami równocześnie malały. Dodatkowo, jak zrobić tak aby żaluzja ta składała sie nie tylko po linii prostej, ale też po łuku - będzie ustalona konkretna ścieżka. P.s. Oczywiście jeżeli będzie się to odbywało po łuku to kąty miedzy ściankami będą rożne ze względu na taka sama długość ścianek. Chodzi mi po prostu o to jak uchwycić wszystkie "różki" harmonijki, tak aby je do siebie zbliżyć. Pozdrawiam Edytowane 8 Wrzesień 200915 l przez d.b
Napisano 8 Wrzesień 200915 l W wersji pierwszej zrobisz to w pięć minut za pomocą morphera. W drugiej jeśli dobrze rozumiem ma być efekt rozkładanego wachlarza więc musisz powyginać odpowiednio te żaluzje np. za pomocą modyfikatora Twist, co zajmie Ci dodatkowo jedną minutę i parę chwil na dopasowani (podociąganie do siebie części).
Napisano 8 Wrzesień 200915 l Autor Waza, dziękuję za szybką odpowiedź. Rzeczywiście morpher działa, ale tylko wtedy kiedy składam prosta harmonijkę. Dla lepszego wyjaśnienia wklejam obrazki. Chodzi o to żeby harmonijka kiedy składana jest po łuku trzymała się pomiędzy tymi dwiema żółtymi liniami, kiedy używam morphera to w pewnym sensie idzie ona na skróty :P. Punkt wyjściowy: Punkt pośredni: Punktem docelowym są brązowe linie (złożona harmonijka). Edytowane 8 Wrzesień 200915 l przez d.b
Napisano 9 Wrzesień 200915 l ciekawe zagadnienie - daj mi chwile ;) 1. morf otwierania po prostej, potraktowany bendem. 2. poważniejszy rig ... jak chcesz to Ci rozpisze :P Edytowane 9 Wrzesień 200915 l przez asblaze
Napisano 9 Wrzesień 200915 l Nie mam w tej chwili maxa żeby to sprawdzić ale myślę, że morphera można bardziej rozbudować
Napisano 9 Wrzesień 200915 l Autor Dziękuję bardzo za pomoc. Morpher, a potem bend i dziala wyśmienicie. :) W podzięce repy dla Was.
Napisano 16 Grudzień 200915 l cześć. mam pytanie do tego wątku. Czy ten efekt, który tutaj otrzymałeś działa naturalnie? tzn czy ta plisa - jeśli to o tą żaluzję chodzi - składa się np jadąc od dołu i najpierw składa się dół i stopniowo reszta? chciałbym właśnie zrobić żaluzję ale średnio mam pomysł jak zrobić taki efekt żeby się NIE składała równomiernie. Mam nadzieje, że chociaż trochę jasno wyrażam o co mi chodzi. Bo na obrazkach powyżej widzę, że to złożenie jest równomierne - a tak się żaluzje nie zachowują :) EDIT: w sumie to znalazłem jakiś wątek na ten temat. może tam coś będzie. Edytowane 16 Grudzień 200915 l przez marcinW