d.b Napisano 8 Wrzesień 2009 Napisano 8 Wrzesień 2009 (edytowane) Witam! Proszę szanownych forumowiczów o pomoc w następującej sprawie. Wyobraźcie sobie żaluzję, która wygląda jak papierowa harmonijka, którą postawiona pionowo, czyli w taki sposób, że można ją składać i rozkładać tylko w płaszczyźnie poziomej. W pozycji wyjściowej (maksymalnego rozłożenia) każda ze ścianek harmonijki jest pod kątem prostym do drugiej. W jaki sposób zrobić tak aby złożyć tą harmonijkę, tak aby składała się równomiernie - czyli aby wszystkie kąty miedzy ściankami równocześnie malały. Dodatkowo, jak zrobić tak aby żaluzja ta składała sie nie tylko po linii prostej, ale też po łuku - będzie ustalona konkretna ścieżka. P.s. Oczywiście jeżeli będzie się to odbywało po łuku to kąty miedzy ściankami będą rożne ze względu na taka sama długość ścianek. Chodzi mi po prostu o to jak uchwycić wszystkie "różki" harmonijki, tak aby je do siebie zbliżyć. Pozdrawiam Edytowane 8 Wrzesień 2009 przez d.b
waza Napisano 8 Wrzesień 2009 Napisano 8 Wrzesień 2009 W wersji pierwszej zrobisz to w pięć minut za pomocą morphera. W drugiej jeśli dobrze rozumiem ma być efekt rozkładanego wachlarza więc musisz powyginać odpowiednio te żaluzje np. za pomocą modyfikatora Twist, co zajmie Ci dodatkowo jedną minutę i parę chwil na dopasowani (podociąganie do siebie części).
d.b Napisano 8 Wrzesień 2009 Autor Napisano 8 Wrzesień 2009 (edytowane) Waza, dziękuję za szybką odpowiedź. Rzeczywiście morpher działa, ale tylko wtedy kiedy składam prosta harmonijkę. Dla lepszego wyjaśnienia wklejam obrazki. Chodzi o to żeby harmonijka kiedy składana jest po łuku trzymała się pomiędzy tymi dwiema żółtymi liniami, kiedy używam morphera to w pewnym sensie idzie ona na skróty :P. Punkt wyjściowy: Punkt pośredni: Punktem docelowym są brązowe linie (złożona harmonijka). Edytowane 8 Wrzesień 2009 przez d.b
asblaze Napisano 9 Wrzesień 2009 Napisano 9 Wrzesień 2009 (edytowane) ciekawe zagadnienie - daj mi chwile ;) 1. morf otwierania po prostej, potraktowany bendem. 2. poważniejszy rig ... jak chcesz to Ci rozpisze :P Edytowane 9 Wrzesień 2009 przez asblaze 1
waza Napisano 9 Wrzesień 2009 Napisano 9 Wrzesień 2009 Nie mam w tej chwili maxa żeby to sprawdzić ale myślę, że morphera można bardziej rozbudować 1
d.b Napisano 9 Wrzesień 2009 Autor Napisano 9 Wrzesień 2009 Dziękuję bardzo za pomoc. Morpher, a potem bend i dziala wyśmienicie. :) W podzięce repy dla Was.
marcinW Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 (edytowane) cześć. mam pytanie do tego wątku. Czy ten efekt, który tutaj otrzymałeś działa naturalnie? tzn czy ta plisa - jeśli to o tą żaluzję chodzi - składa się np jadąc od dołu i najpierw składa się dół i stopniowo reszta? chciałbym właśnie zrobić żaluzję ale średnio mam pomysł jak zrobić taki efekt żeby się NIE składała równomiernie. Mam nadzieje, że chociaż trochę jasno wyrażam o co mi chodzi. Bo na obrazkach powyżej widzę, że to złożenie jest równomierne - a tak się żaluzje nie zachowują :) EDIT: w sumie to znalazłem jakiś wątek na ten temat. może tam coś będzie. Edytowane 16 Grudzień 2009 przez marcinW
Rekomendowane odpowiedzi