Paul Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 Zabieram się za portoflio. Grafiką 3D zajmuję się hobbystycznie, ale chciałbym się gdzieś zaczepić, żeby się dalej rozwijać. Dopóki prace były na dysku nie miałem problemu, teraz natomiast nie wiem co mogę pokazać w portfolio, a co nie. Podejrzewam, że na forum temat musiał być poruszony, ale mimo usilnych prób nic nie znajduję. Sprawa wygląda tak, że w wizualizacji mam kilka tzw. darmowych modeli. Podejrzewam, że na licencji CC 2.5 (to oczywiście jeszcze sprawdzę). Według licencji mogę: kopiować, rozpowszechniać, odtwarzać i wykonywać utwór ale tylko z uznaniem autorstwa, czyli: Utwór należy oznaczyć w sposób określony przez Twórcę lub Licencjodawcę Teraz w modelach, które ściągnąłem autor nie napisał w jaki sposób mam oznaczyć. Czy to oznacza, że mogę nie oznaczać, czy tak czy inaczej powinienem? Jeśli tak to w jakim miejscu? Według licencji nie mogę też tworzyć utworów zależnych i tu moje kolejne pytanie: Utwór zależny jest wtedy kiedy naruszę siatkę, tak? Te same pytania dotyczą materiałów. I pytanie końcowe ;-) Chciałem mieć w portfolio jakąś animację i niewiele myśląc zrobiłem animowane logo tvn24. Mogę to zamieścić w portfolio?
Gość Gosc Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 co do CC, po prostu napisz obok pracy ze modele A,B.C autorstwa: X, Y, Z - moze byc nawet malym drukiem, ale w ten sposob uszanujesz prawa licencjonodawcy co do logo tvn24, no coz robic ci nikt nie moze zabronic, ale to jest znak handlowy i prawnicy TVN zrobia z tego dowolny uzytek na twoja niekorzysc - niby nic nie kradniesz, nie czynisz szkody, ale wiesz jak jest... tak dlugo jak nikt sie nie przyczepi... jestes bezpieczny Pytanie powinno byc innego typu, dlaczego wogole sie pytasz? Juz podswiadomie czujesz ze uzyles cudzej marki zeby zareklamowac swoje umiejetnosci. Czy gdyby to bylo logo z napisem NoName wywarlbys podobne wrazenie? W ten sposob rozumuja prawnicy.... zawsze ich jest na wierzchu. Oczywiscie tak dlugo jak jestes malutki dla takiej firmy, nawet nikt sie nie przejmie. Ale gdyby np. Platige Image wystawilo na swojej stronce animacje z logo TVN, pomimo tego ze np. nie startowaliby do przetargu lub nie wspolpracowali (naprawde wspolpracuja, podaje sytuacje hipotetyczna).... to bylby niezly raban :D Czyli generalna zasada, jesli wogole przez mysl ci przeszlo ze cos moze byc postrzegane za nielegalne lub nieeleganckie... to pewnie tak jest :D
Rekomendowane odpowiedzi