Skocz do zawartości

błąd przy renderowaniu w dużej rozdzielczości.

Tomson

Rekomendowane odpowiedzi

mam 3dsmaxa 2009 oraz render V-Ray

Wyskakuje u mnie błąd przy próbie renderu w rozdzielczości 6000x4500px:

W okienku V-Ray massages opisany jest on tak:

"error: UNHANDLED EXCEPTION: Rendering frame Last marker is at .\src\globiIlummap.cpp.line 1495: Global IllumMap: buildLightMap() {5}"

Potem program się zawiesza, pyta się jeszcze czy zapisać projekt, po czym muszę z niego wyjść.

Jak renderuje w rozdzielczości 4000x3000px, to nie ma jeszcze tego problemu.

Co to jest?, co zrobić, żeby nie było tego błędu?

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Prawdopodobnie brakuje ci pamięci, bo system 32bitowy adresuje do jednego procesu 1,5 czy 2 GB (nie pamietam dokładnie)

Obadaj rendering BackBurnerem, powinien ci tymczasowo pomóc.

dokladnie,dlateo pytalem o system. Mozesz jeszcze powalczyc na tym systemie z 3GB switch, dostaniesz dzieki temu 3Gb na 1 aplikacje.

Spr ile pamieci zjada max jak renderuje, bedziesz miec pewnosc

By zrobic 3GB switch wystarczy w pliku boot.ini dopisac / 3GB i odplaic system ponownie

Pozdrawiam

P

Ok., dzięki za rady.

Gdy żaden program jest nie uruchomiony mam zużycie 1GB ramu. W czasie renderingu tego co jeszcze da się wyrenderować (czyli obrazka w wielkości 4000x3000px) zużycie ogólne ramu w systemie wynosi 2GB.

Plik boot.ini szukałem, ale chyba w viscie go nie ma. Botbrunera jeszcze nigdy nie używałem, wiec za bardzo nie wiem co to takiego.

Chyba najłatwiej będzie zainstalować viste64bit i maxa 64bit.

I tu mam pytanie.

Jak zainstaluje viste 64bitową, to nie będzie już problemu z przydzielaniem ramu na jedną aplikację?

Teraz mam 4GB Ramu.

Jak będę renderować coś co potrzebuje dużo ramu, to ten ram zostanie w pełni wykorzystany? Czy może vista 64 bit też będzie przydzielał ileś tam ramu na jedną aplikację i znowu będą problemy?

Ok., dzięki za rady.

Gdy żaden program jest nie uruchomiony mam zużycie 1GB ramu. W czasie renderingu tego co jeszcze da się wyrenderować (czyli obrazka w wielkości 4000x3000px) zużycie ogólne ramu w systemie wynosi 2GB.

Plik boot.ini szukałem, ale chyba w viscie go nie ma. Botbrunera jeszcze nigdy nie używałem, wiec za bardzo nie wiem co to takiego.

Chyba najłatwiej będzie zainstalować viste64bit i maxa 64bit.

I tu mam pytanie.

Jak zainstaluje viste 64bitową, to nie będzie już problemu z przydzielaniem ramu na jedną aplikację?

Teraz mam 4GB Ramu.

Jak będę renderować coś co potrzebuje dużo ramu, to ten ram zostanie w pełni wykorzystany? Czy może vista 64 bit też będzie przydzielał ileś tam ramu na jedną aplikację i znowu będą problemy?

zostanie, nie zastanawiaj sie tylko instaluj

Przerabiałem ostatnio ciezki temat renderingu b. wysokich rozdzielczości. I 4Gb ramu w systemie x64 + max x64 to stanowczo za mało. Mimo ze Max nie zajmował nawet 3/4 ramu, MentalRay wywalał błędy o niemożności utworzenia frame bufforu na dysku , błędy niby w kodzie itp.. Pomogło rozbudowanie ramu do 8GB i teraz renderingi typu np. blowup o roz. 32000x8000 nie stanowią problemu