karolw Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 dotychczas pracowałem na laptopie hp Compaqt nx6310 1,60GHz 1,49 GB RAM windows xp + Max9 + Vray teraz DELL precision M4300 2,50GHz 3 GB RAM Windows Vista +Max2010+Vray nie znam sie na sprzecie ale jak na moje oko to nowy aptop jest 2razy silniejszy do starego. co prawda zmienia się tez system operacyjny i wersja programu ale zrobilem rendering porównawczy i wyniki byly zaskakujace: czas renderingu stary Hp 60s nowy dell 140s czy ktoś mi to moze wytłumaczyć?
arev Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 Otwierając scenę w nowym Maksie pewnie otrzymałeś komunikat (jak nie to trudno :p), że parametry samplera rQMC zmieniły się w stosunku do wersji Vraya, w której był zapisany plik. W związku z tym przy ustawieniach ze starego pliku jakość renderu oraz czas jego wykonania może różnić się od uzyskanych w starym Vrayu przy tych samych ustawieniach.
karolw Napisano 16 Wrzesień 2009 Autor Napisano 16 Wrzesień 2009 dzieki za odpowiedz, miło ze ktos z rybnika tez tutaj pisze:) QMC zmienił się na DMC ale parametry w zakładkach ma takie same...
Gość Gosc Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 ale nie dziala juz tak samo, stary QMC byl mniej precyzyjny i generowal wiecej szumu, nowy jest bardziej zoptymalizowany dla duzych wartosci... a dla niskich dziala troche wolniej
karolw Napisano 17 Wrzesień 2009 Autor Napisano 17 Wrzesień 2009 troche wolniej ale 2 razy? no nic bede mosial cos tym ligth cashem pozmieniać...
Rekomendowane odpowiedzi