Napisano 17 Wrzesień 200915 l Witam ... Ufff poradzilem sobie z mesh ale skorzystam z watka i zapytam o wazna sprawe. Mam problemy i pytania zwiazane z lokalizacja czastek (uklad wspolrzednych) w czasie eksportu z 3DS do RF i odwrotnie... Ale zacznijmy od poczatku. 1. Gdy importuje w RF obiekt typu .obj moge go przemieszczac dowolnie w przestrzeni RF. Gdy natomiast importuje .sd (scene data saver) nie moge w zaden sposob przesówac obiektów. Nie wiem czy to normalne czy moze mam coś wyłączone w RF 2. Co zrobic gdy po imporcie obiektu "A" do RF znajduje sie on daleko poza glowna siatka i na dodatek jego pivot point jest rowniez przesuniety Przed importem z 3DS pivot point przesunalem do srodka obiektu "A" ...a tu nagle sie rozjechal poza obiekt. - Czy moge bez zadnych przeszkód zacząć modelować "partikle" pomimo iz jak wspomnialem wczesniej obiekt "A" nie lezy na głównej siatce ??? - Jakie skutki bedzie miało przesuniecie obiektu z jego oryginalnego położenia w RF. Czy gdy zostanie wyeksportowana siatka (mesh) symulacji do programu 3DS to bede musial wszystko recznie ustawiac (mowie tu o wspolzednych obiektu) tak aby jego polozenie zgadzalo sie z polozeniem obiektu w programie 3DS ?? bede wdzieczny za pomoc w odpowiedzi na te podstawowe pytania .... mam nadzieje ze nie namieszalem Edytowane 17 Wrzesień 200915 l przez palmer
Napisano 17 Wrzesień 200915 l 1. kliknij na "SD Curve" (opcja w nodzie) 2. zresetuj polozenie obiektow, zmerguj wszystkie deformatory i wowczas sprobuj wyeksportowac 3. tak, musial bys przemieszczac wysymulowana animacje
Napisano 18 Wrzesień 200915 l Autor zawsze moge na Ciebie liczyc... zapytam przy okazji o prace w lokalnym i globalnym ukladzie współżednych.. Do sceny wyeksportowalem prysznic wraz z kilkunastoma dyszami z ktorych leje sie woda. Cala sluchawka prysznicowa jest nachylona pod katem wzgledem globalnegu ukladu wspolzednych w RF. Jak moge ustawic wspolzedne emitera aby byly zgodne z lokalnym ukladem wspolzednych sluchawki prysznicowej. W tej chwili gdy dodaje emiter musze nie lada sie natrudzic aby jego lokalizacja dokladnie pokryla sie z lokalizacja dyszy wylotowej w sluchawce prysznica. Gdybym mogl zgrac osie xyz sluchawki z osiami xyz emitera byloby latwiej ... p.s jak wylaczyc "smieci" z viewportu, te opisy zaslaniaja mi cala scene(zalaczam screen) Edytowane 18 Wrzesień 200915 l przez palmer
Napisano 18 Wrzesień 200915 l Mam dobry dzien wiec w prezecie zalaczam szybko napisany skrypcik ktory powinien Ci pomoc. (Odpalasz z BATCH window). To prosty aligner - pokrywa rotacje/pozycje emitera do pivota obiektu. A by wylaczyc te "smieci" z viewportu, wejdz w preferencje / Display / Display info daj na "selected nodes" def align(): zeco = GUIFormDialog.new() picker = GUINodesPickerDialog.new() info = GUIMessageDialog.new() zeco.addBoolField( "Position", True ) zeco.addBoolField( "Rotation", True ) if ( zeco.show() == GUI_DIALOG_ACCEPTED ): if zeco.getFieldValue( "Position") == False and zeco.getFieldValue( "Rotation") == False: info.show( ALERT_TYPE_CRITICAL, "Bez sensu :)" ) return( 1 ) info.show( ALERT_TYPE_INFORMATION, "Select object" ) obj = picker.show( TYPE_OBJECT ) if not len(obj) == 1: info.show( ALERT_TYPE_CRITICAL, "Select 1 object !!!!!!!" ) return( 1 ) if len(obj) == 1: for i in obj: if zeco.getFieldValue( "Position") == True: pos = i.getParameter("Position") if zeco.getFieldValue( "Rotation") == True: rot = i.getParameter("Rotation") info.show( ALERT_TYPE_INFORMATION, "Select emitter" ) emit = picker.show( TYPE_EMITTER ) if not len(emit) == 1: info.show( ALERT_TYPE_CRITICAL, "Select 1 object !!!!!!!" ) return( 1 ) if len(emit) == 1: for i in emit: if zeco.getFieldValue( "Position") == True: i.setParameter("Position", pos) if zeco.getFieldValue( "Rotation") == True: i.setParameter("Rotation", rot) return( 0 ) else: info.show( ALERT_TYPE_CRITICAL, "Nothing selected" ) if __name__ == "RealFlow": align() Edytowane 19 Wrzesień 200915 l przez tmdag
Napisano 18 Wrzesień 200915 l Autor wielkie dzieki ...... czuje sie zobowiazany ....bardzo mocno zobowiazany :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D zaraz wyprobuje Twoj skrypt..na razie przeliczam symulacje prysznica ktora bede pewnie renderowal w weekend. Dobrze ze moge zostawic wlaczony komputer w pracy ktory zajmie sie renderingiem przez weekend. O ile wszystko pojdzie dobrze bede mogl sie pochwalic krotka animacja w poniedzialek :) raz jeszcze dziekuje za skrypt !!!
Napisano 21 Wrzesień 200915 l Autor nici z filmiku Zostawilem komp w pracy aby sie renderowal i skubaniec sie zawiesil. Zalaczam jedna klatke która sie "ostała" .... Ogolnie mówiąc - jestem zadowolony z rezultatów i ..cisne szefa żeby kupił lepszy komp jak chce miec ladne rendery z RF odpalilem tylko prysznic (nie ze wszystkich "dziurek" gdyz komp nie wydolil)
Napisano 22 Wrzesień 200915 l jak juz pisalem, uzycie RF'a w takim przypadku nie bylo konieczne (mozna bylo to opedzic maxowymi partiklami) ale efekt jest smakowity, gratz!
Napisano 22 Wrzesień 200915 l Autor Pewnie i prosciej byloby zrobic tak jak mowisz na max'owych partiklach ... ale .. skoro wpadlem w wir RF to teraz wszystko co zwiazane z woda, gazem, ogniem bede robil w RF ....:) To dobry sposob na nauke .... pozdrawiam i zabieram sie za nowy projekt ....pod kodową nazwą "bąbelki" szczególy wkrótce w nowym wątku .. :p