Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Pamięta ktoś jeszcze serial Space: Above and Beyond?

Ja się na tym wychowałem i jakoś tak mnie ostatnio wzięło, żeby go sobie przypomnieć. A najbardziej utkwił mi w pamięci myśliwiec alienów, którego design jest moim zdaniem do dziś jednym z najciekawszych w filmach Sci-fi.

Oto refka:

SAAB_chig_fighter_jpg.jpg

Na razie za dużo nie ma, tylko niecałe jedno skrzydło bez materiałów, więc nic szczególnego, ale wrzucam to już, bo błędy lepiej eliminować na wczesnych etapach pracy ;)

EDIT: Tak wyglądał w filmie; problem był z nim taki, że zawsze był słabo widoczny (w tym pewnie część jego "magii" :)

Space_ChigFighter03.jpg

Edytowane przez Đraven
  • Odpowiedzi 16
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Gość Grievous
Napisano

Nono, spoko, nareszcie ktoś robi coś w moim klimacie xD Bacznie obserwuje postępy, narazie nie ma co komentować, co najwyżej można napisać że jest ok, bo jeszcze prawie nic nie zdąrzyłeś zrobić :P

To jest robione ręcznie czy MS?? Mam wrażenie że ręcznie a jeśli tak to w kilku miejscach mogłeś bardziej zaoszczędzić na poligonach? Zachowasz w nim taką prostote jak na tym oryginale na screenie?? czy zamieżasz jakiś bajer nieco większy:P??

Trzymam kciuki:)!!

Napisano
Nono, spoko, nareszcie ktoś robi coś w moim klimacie xD Bacznie obserwuje postępy, narazie nie ma co komentować, co najwyżej można napisać że jest ok, bo jeszcze prawie nic nie zdąrzyłeś zrobić :P

To jest robione ręcznie czy MS?? Mam wrażenie że ręcznie a jeśli tak to w kilku miejscach mogłeś bardziej zaoszczędzić na poligonach? Zachowasz w nim taką prostote jak na tym oryginale na screenie?? czy zamieżasz jakiś bajer nieco większy:P??

Trzymam kciuki:)!!

Dzięki :)

Siatka jest oczywiście prostsza, nałożyłem tam TurboSmooth. Nie wiem czy jest lepszy niż MS, przy okazji ktoś mógłby się wypowiedzieć w temacie różnic i zastosowania tych dwóch modów :)

Z tego co się zorientowałem oglądając ten model w serialu, to chyba sam mesh raczej muszę zrobić dość prosty, a reszta to kwestia odpowiedniego bumpa i tekstur.. Zdjąłem kilka screenów przed chwilą z jednego z odcinków, bo ta refka jest niezbyt dokładna, ale tam też raczej rzucają się w oczy shadery i światła. Autorzy CGI do tego serialu wyraźnie postawili na "tajemniczość", bo ciężko dokładnie obejrzeć tam ten statek w detalach XD

Napisano

Design prastary dlatego śmierdzi zgnilizną i ogórem :D wiem że masz do tego sentyment ale pokraka ten statek :P

Turbosmooth zjada mniej pamięci. Mesh smooth pozwala pracować na obiekcie poprzez sam modyfikator mesh smootha. Możesz zrobić prosty obiekt , nałożyć mesh smootha i na mesh smoothie przesuwać verty itp itd. Osobiście nie używam już mesh smootha. Mesh smooth możesz też nałożyć na cześć obiektu a turbo na całość (przynajmniej tak mi się wydaje ... :D). Ja osobiście zawsze pracuję w editable poly i cyk turbo smooth na to. Jeśli o czymś istotnym zapomniałem lub nie wiem (co jest bardzo prawdopodobne) to niech ktoś coś dorzuci o smoothach.

Napisano (edytowane)
Design prastary dlatego śmierdzi zgnilizną i ogórem :D wiem że masz do tego sentyment ale pokraka ten statek :P

Turbosmooth zjada mniej pamięci. Mesh smooth pozwala pracować na obiekcie poprzez sam modyfikator mesh smootha. Możesz zrobić prosty obiekt , nałożyć mesh smootha i na mesh smoothie przesuwać verty itp itd. Osobiście nie używam już mesh smootha. Mesh smooth możesz też nałożyć na cześć obiektu a turbo na całość (przynajmniej tak mi się wydaje ... :D). Ja osobiście zawsze pracuję w editable poly i cyk turbo smooth na to. Jeśli o czymś istotnym zapomniałem lub nie wiem (co jest bardzo prawdopodobne) to niech ktoś coś dorzuci o smoothach.

Dzięki, rep leci za to wyjaśnienie ze smoothami :)

Design faktycznie stary, ale przynajmniej nie tak strasznie oklepany jak te wszystkie UFOki na planie dysku rodem z X Files i innych takich, bądź skrajnie samoloto-podobny, jak większość w SF :) jeśli mnie najdzie wena, to może spróbuję coś z tym statkiem pokombinować, jakiś mały remake, tylko boję się, żeby nie wyszło totalne G.. ;)

EDIT: Z repem się muszę wstrzymać ;/

"

You must spread some Reputation around before giving it to khatake again."

Edytowane przez Đraven
Gość Grievous
Napisano

A ja tam robie editable poly kopjuje jako "reference" i na obiekt reference narzucam MS:) i tak modelując editable poly obserwuje jak sie przekształca reference z MS, żey wiedzieć jaki będzie efekt końcowy :) A różnicy między MS a TS dokladnie szczerze mowiac nie czaje:P TS jest chyba prostszy, szybszy i nieco inaczej "wygina siatke"

Napisano

Update: Jest już ogólny mesh całego obiektu :) Dalej będę chyba kombinował z detalami, niekoniecznie zrobię ten statek identyczny jak w filmie.

Napisano

Witam. oczywiście możesz dorzucić coś własnego do tego projektu, wręcz jest to wskazane, powiedzmy 2 takie przelatujące miedzy kanionem na jakiejś dziwnej planecie:), ponieważ sam obiekt nie jest zbyt złożony i prezentacja go "gołego" mija sie w tym przypadku z celem, chyba że bedziesz w stanie wymodelować dodatkowe elementy typu kabina uzbrojenie ale skoro jest mało co referentów tegóż obiektu to będzie ciężko (zawsze można na freestylu robić) a co do smooth'ów, ja osobiscie używam mesha mniej poligonów i dodatkowo mozna regulować poziomy wygładzenia i według mnie estetyczniej wygląda mniej zagęszczony obiekt bo jak coś ma byc ładne to nie musi mieć "12 000 000 poly" co to pewien pan sie chwali na tym forum:).

Tego typu obiekty pobudzają wyobraźnie co może skutkować ciekawymi efektami końcowymi, życzę więc powodzenia.pozdro

Napisano

Spoko, tylko to drugie ujęcie...ten front nie powinien być zaokrąglony? bo z refernwtów tak jakby wygląda a Ciebie wyszły takie 3 prostokąty ale moze sie myle...może tak ma być..

Napisano (edytowane)

Probowałem najpierw zrobić zaokrąglony (jeśli chodzi Ci o sam przód tych jakby skrzydeł), ale nie wyglądało to dobrze ;) Refka jest strasznie niedokładna, właściwie pokazuje tylko ogólny kształt tego statku, pomijając nawet szczegół taki, jak kabina pilota. Natomiast w show chyba raz było zaokrąglone, a kiedy indziej takie ścięte, więc po prostu zrobiłem "na chama" trochę wg własnego pomysłu :P

A swoją drogą: mapując to, zrezygnuję chyba z tych kwadratów na bokach i wymyślę coś innego, bo to naprawdę wygląda biedowo XD

Edytowane przez Đraven
Napisano (edytowane)

Dodane działka. Podobno w oryginale było tylko 1 umieszczone na osi kadłuba, ale po coś te skrzydła muszą być, więc tu będą w sumie 3 :)

Edytowane przez Đraven
Napisano

Ja to bym te działka powiększył tak żeby zlały się z tym kształtem prostokątnym, zawsze możesz wydrukować sobie referenta wziąść ołówek i cos pomotać na kartce a później spróbować to przenieść w 3d tak będzie łatwiej (kabina min.)

Napisano
Ja to bym te działka powiększył tak żeby zlały się z tym kształtem prostokątnym, zawsze możesz wydrukować sobie referenta wziąść ołówek i cos pomotać na kartce a później spróbować to przenieść w 3d tak będzie łatwiej (kabina min.)

Pomysł z działkami zły nie jest :) co do kabiny, to będzie tam, gdzie ta taka półkula po środku (resztę detali po prostu zmapuję). Tylko chyba ją trochę powiększę, bo proporcje nie są zbyt dobre póki co.

W temacie referentów: wolę dłubać tabletem :)

Napisano

Zacząłem powoli tworzyć tekstury do tego statku i mam pytanie: czy to normalne, że na scenie oświetlonej tylko przez vray environment nie widać bumpa (albo widać bardzo słabo na zawrotnych wielkościach rzędu 150), czy mam coś źle ustawione?