Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Chce zaznaczyć, iż sprawdziłem " Samochody - kompendium" ;] więc błagam nie odsyłajcie... zawarte dane są tam gdzie nie gdzie już dość stare, albo jest ich tak dużo, że w gąszczu można się zgubić, dla tego piszę i prosze o pomoc :]

Post tyczy się świateł z przodu i z tyłu samochodu.

Przednie światła wymodelowałem, jednak co zrobić z tylnymi ? wymodelować ? czy może mapowanie ?

jak uzyskać taki efekt ?

Backlight.jpg

... mam tu na myśli owe "kwadraciki" "prążki" "kropki" które są tłoczone od wewnętrznej strony plastiku ...

wymodelować każdy człon z osobna a potem shader ? czy może, no właśnie co... ?

Używam vray, jak uzyskać realistyczne światła przednie i tylne (również po ich włączeniu; świecące) ?

Dziękuje

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 2,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ogladalem tutka DT jak gosc robil Mustanga i robil to na mapie Cellular > Chips sam to stosuje i calkiem dobrze to wyglada. ale jak jest jakas lepsza metoda sam sie chetnie dowiem.

Napisano
  • Autor
ogladalem tutka DT jak gosc robil Mustanga i robil to na mapie Cellular > Chips sam to stosuje i calkiem dobrze to wyglada. ale jak jest jakas lepsza metoda sam sie chetnie dowiem.

A mógłbyś trochę jaśniej jakiś link ;] - do tego tutka na DT. A co do innych metod hmm zależy co w tym tutku jest... :D Jakbyś mógł podać to byłbym bardzo wdzięczny Pozdrawiam // EDIT już wiem Digital Tutors ;]

Edytowane przez Matuzalem

Napisano

Tak Digital Tutors sorry za brak rozwiniecia. niestety linka nie mam ogladalem tutka ale nie mam go pod reka. Spróbuj pogooglowac za mustangiem z DT moze cos znajdziesz:).

niepamietam jak to dokladnie bylo ale zakladal gosc chyba na Diffuse tego Cellular z ustawieniem Chips. I ta sama mapa na displasement chyba. Plus dodawal specular na materiale.

Napisano
  • Autor
Tak Digital Tutors sorry za brak rozwiniecia. niestety linka nie mam ogladalem tutka ale nie mam go pod reka. Spróbuj pogooglowac za mustangiem z DT moze cos znajdziesz:).

niepamietam jak to dokladnie bylo ale zakladal gosc chyba na Diffuse tego Cellular z ustawieniem Chips. I ta sama mapa na displasement chyba. Plus dodawal specular na materiale.

Już znalazłem właśnie pobieram :)

Przez cały czas się nurtuje modelować, normal, bump, displasement...

Zobaczę co prezentuje ten tutek może coś mi podejdzie.

Wiem jedno, modelowanie dużo roboty, a potem problem z ramami będzie - dodam wszystko z smoothem i o allocmem error :P - to samo z oponami mam wymodelowane ale jednak zostanę przy mapowaniu - nie wiem zreztą zobaczę :]

guru WIELKIE BIG THANKS ZA LINKA DO HDR-ek

mam swoje ale nie mam ryby na aparacie tylko kuleczke, zresztą te są masakryczne :) raz jeszcze dzięki

Pozdrawiam

//łączenie podwójnego wpisu

Popraw nazwę, wątku, może będziesz miał więcej odwiedzin.

Hmm myślałem, że jest wystarczająco prowokująca do wejścia - coś na zasadzie nie wchodź tu :D

Zobaczymy może zmienię ... ?? :]

Pozdrawiam

Edytowane przez tweety

Napisano

Matuzalem: temat poprawiłem ja. Był nielogiczny (przednie i tylnie) i nijak nie opisywały istoty problemu. Podwójne posty: póki co scaliłem wpisy. Naucz się w końcu, że istnieje taka opcja jak 'EDYTUJ" i tam można coś dodać do istniejącego wpisu.

Napisano
  • Autor
Matuzalem: temat poprawiłem ja. Był nielogiczny (przednie i tylnie) i nijak nie opisywały istoty problemu. Podwójne posty: póki co scaliłem wpisy. Naucz się w końcu, że istnieje taka opcja jak 'EDYTUJ" i tam można coś dodać do istniejącego wpisu.

Co do tematu może i jest nijaki, ale nadal mój i nikt nie pytał mnie o zdanie czy można go zmienić - najwyżej ja stracę :] ale dzięki

Co do edytowania postów nie raz użyłem tej opcji - w tej sytuacji nie wydało mi się to konieczne.

// EDIT (o widzisz... :P)

Nadgorliwość to nic dobrego ;)

Dzięki za spostrzeżenia.

Pozdrawiam

Napisano

Matuzalem: nie muszę pytać się ciebie o zgodę o zmianę tematu/przeniesienie wątku oraz o bardzo wiele innych spraw. Nie tylko ty tracisz ale także masa innych userów którzy po wpisaniu czegoś w wyszukiwarkę nie natrafią na żadne wyniki. Temat wątku to nie moje widzimisię tylko ważna część systemu pomocy dla innych userów. Pamiętaj o tym proszę.

Napisano
  • Autor
Matuzalem: nie muszę pytać się ciebie o zgodę o zmianę tematu/przeniesienie wątku oraz o bardzo wiele innych spraw. Nie tylko ty tracisz ale także masa innych userów którzy po wpisaniu czegoś w wyszukiwarkę nie natrafią na żadne wyniki. Temat wątku to nie moje widzimisię tylko ważna część systemu pomocy dla innych userów. Pamiętaj o tym proszę.

Aaa mocny argument, ale nie wiem czy nie zauważyłeś tagi zawierają frazę "samochód" :) - tak czy owak co do innych usr-ów masz rację, jasny temat jasna odpowiedź :)

//EDIT

Choć jak widzisz odp. i pomoc dostałem jeszcze przy swoim temacie, a po jego zmianie nic więcej konkretnego się nie pojawiło :] - więc to temat dyskusyjny co do tematu ;P

Dzięki

Pozdrawiam

Edytowane przez Matuzalem

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności