Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, dopadł mnie ostatnio motyw zakupu drukarki kolorowej laserkowej i przyznam szczerze że jeszcze z tym tematem nie bardzo jestem zorientowany. Szukam czegoś dobrego, do dość dużej ilości wydruków /reklamówki/przedruki proj./dokumentacja techniczna ect.

Wpadły mi w oko 2 modele poniżej, lub może coś innego

nie drogiego w eksploatacji z dobrą jakością druku w kolorze, jednoprzebiegowe.

Canon i-SENSYS LBP5050n oraz

HP Color LaserJet CP1515n

Będę wdzięczny za pomoc ;).

//pozdr.

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 3,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie ma niedrogich laserow kolor :) jak nie tonery drogie to jesli tonery tanie to wladuja beben o kosmicznej cenie :)

Napisano

miriam, muszę Cię zmartwić, ale w przypadku druku, jak sam mówisz, reklamówek, grafik itp. laser nie będzie dobrym wyborem. W pracy korzystam z laserowego HP za ok 12 tys i atramentowego plotera canon ipf710 i nie ma porównania. Byle przejścia tonalne i laser ma już z tym kłopot. Do grafik zdecydowanie polecam atrament.

Wbrew pozorom, koszta nie będą aż tak wysokie, na dzień dzisiejszy wiele firm oferuje dość ekonomiczne wersje tuszy, gdzie cena w stosunku to standardowych faktycznie wzrasta nam ok 2-3 razy, ale wydajność nawet do 5 razy.

Brother ma w swojej ofercie dość ciekawe urządzenie MFC 6490CW. Jest to urządzenie atramentowe A3, posiada fax, możliwość druku w sieci oraz bezprzewodowo, kolorowy wyświetlacz LCD i wspomniany druk na tuszach zwiększonej wydajności, tzw. high yield, gdzie czarny tusz wystarcza na ok 900 stron A4 przy cenie ok. 120zł; kolory - każdy z osobna na ok. 750 stron przy cenie ok. 90zł. (drukarka pracuje na 4 oddzielnych tuszach). Dla porównania oryginalne tonery kolorowe do HP potrafią kosztować ok 389zł, a potrzeba takich tonerów 4, gdzie ich wydajność to ok 1400 stron.

Pozdr

Napisano
  • Autor

Touch, na razie musi mi wystarczyć urządzonko w wersji A4 bez fajerwerków, skanerek mam, faxu nie używam ;), do do druku potrzeba mi do takiego prostego "pokazywaćtwa przy projektach www/dtp/reklamówek/. I raczej jednak laser, Powiedz mi proszę jak to coś radzi sobie z grubszym papierem i glusiem, nie marze, nie rozmywa się przy "zalaniu"? plotery to dla mnie na razie kosmos cenowy ;).

Napisano

Jeśli chodzi o grubość papieru, to jest to praktycznie zawsze uwarunkowane sposobem przechodzenia papieru przez drukarkę. Przy podajniku typu C, czyli kiedy papier wchodzi do drukarki, 'zawraca' i wychodzi tą samą stroną zwykle nie powinno się przekraczać gramatury ok 240g/m2. Jeśli chcesz drukować na grubszym papierze, to już drukarki z podajnikiem typu L, czyli z podajnikiem papieru 'od góry'. Z atramentowych takie podajniki ma głównie Lexmark, Epson i część modeli Canona. Z laserowych prawdę powiedziawszy ciężko będzie znaleźć sensowny kolor poniżej 1000zł. Brother i Kyocera to okolice 2tys już. Ewentualnie drukarki DELL'a, też bardzo dobry i ekonomiczny sprzęt i w tym momencie na Twoim miejscu szedłbym w tym kierunku właśnie (DELL 1320c). Nestety, koszta eksploatacji, mimo tego, że korzystne, pozostają nadal na poziomie ok 350zł za jeden kolor na 2000 stron.

Pozdr:)

Edytowane przez Touch

Napisano
  • Autor

Ten Dell wygląda niebrzydko znalazłem jeszcze Xerox Phaser 6125N i Xerox Phaser 6110.

Napisano
  • Autor

I po wielu rozważaniach na za i przeciw wybór padł na Epson'a AcuLaser C2800N, czy to dobre czy to złe nie wiem czas pokaże, jeśli chodzi o tonery tańsze miał jedynie Canon, Ta ma niby lepsze parametry .

Więcej info <.... href="http://content.epson.pl/fileadmin/prospects/ALC2800_PL_311007_PP0371_lowres.pdf">link .... >