Napisano 25 Wrzesień 200915 l Witam Jestem nowym użytkownikiem tego forum i chiałem wszystkich serdecznie powitać :) Od jakiegoś czasu zajmuję sie modelowaniem w 3d Studio MAX i mam problem z narzędziem target weld. gdy do jakiegoś wertexu dołączyłem trzt poligony usuwając pomiędzy nimi poligon i chcę przesunąć vertex to w "VIEW" (Reference Coordinate System) mogę przesówać i jest widoczne gizmo, gdy przełączę na "LOCAL" to gizmo zamienia się w żółty ledwo widoczne gizmo ale mniejsze i vertex wogóle nie reaguje na przesunięcie. napewno obiekt nie jest zablokowany ani nie chowałem gizma klawiszem "X" Czy wie ktoś czemu tak się dzieje? z góry dzięki wielkie
Napisano 25 Wrzesień 200915 l Dla mnie to zbyt skomplikowane. Czytałem posta 2 razy i nie wiem co robisz. PS.Jak piszesz posta, czerwona falująca linia oznacza że takiego wyrazu nie ma w słowniku. Sorry, ale nieprzespana noc za mną.
Napisano 25 Wrzesień 200915 l usuwam poligon trzy vertexy welduję narzedziem "TARGET WELD" pokolei do czwartego gdy przesuwam ten vertex w "LOCAL" lokalnym układzie współżędnych (obok skali takie pokazujące się menu i tam jest view screen local gimbal parents itd.) to nie mogę robi się takie gizmo żółte i vertex ani drgnie ale gdy zmienię układ na "VIEW" to mogę dowolnie go przesuwać często znajduję takie vertexy w modelu i nie wiem czemu się tak dzieje używma Max 2009 64 bit i win xp x64
Napisano 25 Wrzesień 200915 l cześć. bawię się maxem już ze 3 lata (tak dla zabawy...) ale nie mam pojęcia o co ci chodzi? wiem że ci nie pomogłem :/ pozdrawiam
Napisano 26 Wrzesień 200915 l Złamałeś znowu zasadę czerwonej falującej linii :D Ok. tworzę sferę. Usuwam poligon. welduje 3 vertexy do czwartego. Gizmo w local weldowanego vertexu zachowuje się faktycznie inaczej niż w pozostałych vertexach. Mogę je jednak przesuwać itd. Kolor gizma pozostaje bez zmian. Może F1 i w wyszukiwarce "reference coordinate system" coś ci pomoże. Jest to opisane, ale przyznam że nie miałem nigdy takich problemów. Napisz co chcesz zrobić, a na pewno można to zrobić jakimś prostszym sposobem. Ps. I uważaj na czerwoną falującą linię :-) "Poprawna polszczyzna żródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym" offtopic Kurde zasnąć nie mogę po tej wczorajszej nocce. Edytowane 26 Wrzesień 200915 l przez PICsell
Napisano 26 Wrzesień 200915 l Może lepiej niech już nie pisze tylko zamieści wyraźny screen przed i po zmianie. :) Klawiszami + i – możesz zmniejszać oraz zwiększać wymiary gizma (x). Czasem się przydaje.