mblade Napisano 14 Październik 2009 Share Napisano 14 Październik 2009 witam, mam taki mały problemik, a mianowicie jak poprawnie wymodelować obiekt o ostrych krawędziach tak aby po zagęszczeniu siatki w mudbox nie zaokrągliły się krawędzie? próbowałem chamferem krawędzie dać, ale w mudbox-ie po zagęszczeniu siatki psuła sie mapa UV tak że właściwie w okolicach krawędzi nie dało się nic namalować za pomocą narzędzia paint :-( (siatka dziwnie się stretchowała) próbowalem dodawać więcej poly w okolicach chamferowych krawędzi (chamfer powoduje że krawędzie poly są bardzo blisko siebie nieadekwatnie do reszty siatki i w tym chyba leży mój problem) też bez skutku, bynajmniej nie tyle żeby były w odległości takiej jak chamfer bo to by zajęło ze dwa lata ręczne nakładanie tego bo tesselate nie robi tego dobrze jakies porady od bardziej doświadczonych w tych kwestiach ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. J Napisano 14 Październik 2009 Share Napisano 14 Październik 2009 (edytowane) A nie ma tam opcji zagęszczania stosującej się do przypisanych SmoothGroup albo materiałów tak jak to jest zrobione w 3ds max? Przypisanie SmoothGrup albo ID nie zepsuje ci mapowania, a pozwoli w łatwy sposób zagęścić model w taki sposób w jaki chcesz, bez ingerencji w siatkę. No ale ja się nie znam :P Edytowane 14 Październik 2009 przez Mr. J Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mblade Napisano 17 Październik 2009 Autor Share Napisano 17 Październik 2009 ok może bardziej obrazkowo nakreślę mój problem, poniżej znajdują się screeny low poly i po zagęszczeniu w mudbox, jak widać na low poly dobrze jest nałożona tekstura zaś gdy zagęszczam siatkę dziwnie się stretchują brzegi, które są potraktowane chamferem aby zachować ostrość po wygładzeniu bardzo proszę o pomoc z tym problemem, ponieważ się męczę z tym już od dłuższego czasu ;-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 17 Październik 2009 Share Napisano 17 Październik 2009 może model LP zagęść na krawędziach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi