Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

W max-a 5 wbudowame jest radiosty (rozumiem że to jakaś odmiana GI liczona w ten sposób że zamiast fotonów dzieli się obiekty w scenie). Jest tez w max-ie 5 przykladowa scena - radiosity.max bodajże. Próbowałem ją przerobić na fR i wyrenderowac ale nic z tego zensownego nie wyszło. A scena renderowana przez max-owy renderer z radiosity wygląda tak sobie i chciałem zobaczyć na co stać fR w tym przypadku. Może ktoś bardziej zaawansowany by się tym pobawił???

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Radiosity zwany takze metoda bilansu energetycznego to bardzo aawansowany algorytm wyliczania GI, w porownaniu z szybszymi i prostszymi metodami obliczania GI - oferowanymi przez np Brazila, VRaya czy finala Radiosity pozwala np na faktyczny pomiar natezenia swiatla w pomieszczeniu itd. Oferuje do tego oswietlenie fotometryczne ktorego moc swiecenia oparta jest o faktyczne jednostki pomiaru natezenia swiatla (ble ble ble) poczytaj wiecej na ten temat w tekscie do ktorego Adek dzis zamiescil NEWSA/LINKA - baaardzo fachowy tekst. Albo w GFXie z 1/97 \"algorytmy renderingu\".

Niestety cos za cos - siatki przed symulacja radiosity musza zostac odpowiednio \"zageszczone\", odbywa sie to zazwyczaj automatycznie (Meshing Size) na podst. okreslenia wartosci podzialu - im mniejsza wartosc tym gestsza siatka. A to wymaga znacznych przydzialow pamieci no i swojego czasu, za to jesli juz sie policzy to mozna wlaczyc rendering klatek animacji lub sekwencje ujec wnetrza z roznych kamer i nie martwic sie o fakt ze w ujeciu z innej kamery nagle pojawia sie na krawedziach

\"kluchy\" znane z Brazila czy Finala. A sam render kolejnych ujec to juz tylko \"szybka\" formalnosc z przeliczeniem niewielkich roznic w przeksztalceniach geometrycznych.

Chyba nie pomylilem sie za bardzo? W razie czego niech inni Radio-spece skoryguja moje tezy i wnioski.

Testowalem radiosity wbudowane w \"piatke\" i niestety jakos na razie nie bardzo sie przekonalem, nie potrafilem wyliczyc zadnego GI w prostej scence z kulka, scianami i podloga - czyli tak jak sie pokazuje najprostsze \"GI\" w Finalu, Brazilu etc. Wiec dalem sobie spokoj na razie, co do przykladowej sceny radiosity.max

to juz calkiem zglupialem - i ponownie zaczynam ja doglebnie analizowac, sa tam dziwne rozwiazania - obiekty WIRE, obiekty z materialami Lightning Override, wszystko to z wlasciwosciami \"by layer\" wg warstwiy z zablokowanym radiosity itd...

Mam nadzieje ze uda mi sie spokopic do czego przydaja sie takie rozwiazania.

No chyba ze ktos sie zlituje i wyjasni mi?

Zycze powodzenia, ale prosciej i szybciej bedzie gdy uzyjesz finala - ktorego goraco polecam.

Jesli chcesz wyliczyc ta scene finalem, to nic prostszego:

- powymieniaj materialy na FR

- wprowadz defoltowe oswietlenie zamiast fotometrykow a neony zdedfiniuj jako ObjLight

- kilka eksperymentow z ustawieniami + probne rendery powinno dac przyzwoite efekty.

pozdrowionka

Marek

P.S.

silnik radiosity zamontowany w piatce jest raczej bardzo okrojona wersja tego prawdziwego