Napisano 22 Październik 200915 l Witam. Mam problem z plamami na blacie biurka. Renderuje na vray 1.50 i maxie x64. Mimo wysokich ustawień plamy są zawsze widoczne. Próbowałem zmieniać subdiv materiału, światła, zwiększałem oświetlenie, oraz ustawienia GI, ale niestety nie mogę sobie z tym poradzić. Dlaczego te plamy są tylko na blacie, a nie na innych elementach. wcześniej robiłem próbne rendery i tego nie było. Wiem, że scenka kiepska, ale przez te plamy nie mogę nawet posunąć się dalej, bo nie dają mi spokoju i chcę się ich najpierw pozbyć. Pozdrawiam.
Napisano 22 Październik 200915 l Autor Jeszcze jeden render na szybko, widać na nim, że czarne place są tylko na blacie.
Napisano 22 Październik 200915 l sprawdz geometrie biurka, jak na moje oko sa tam 2 obiekty w dokladnie tym samym miejscu, ale ztych screenow ciezko zgadnac
Napisano 22 Październik 200915 l Autor A byłem pewny, że poligony nie są zdublowane bo sam modelowałem biurko. Nawet tego nie sprawdzałem tylko grzebałem w ustawieniach...A tu jednak okazało się, że są podwójne. Zmiana Secondary Ray Bias na 0,1 pomogła i jest ok. Dzięki za szybką odpowiedź.