Gość sv13 Napisano 24 Październik 2009 Napisano 24 Październik 2009 witam, 1.zalozmy taka sytuacje, mam model, ale nie mam prawa go nigdzie uzyc, czy moge zrobic dokladna kopie bazujac na tym modelu, i wtedy jestem jego autorem i wszystko ladnie pieknie ? 2. orientuje sie ktos jak moge wykorzystac modele stworzone w darmowym programie gmax, komercyjnie/niekomercyjnie ? jego EULA nie jest dla mnie w pelni zrozumiala pozdrawiam
the_fgdf Napisano 25 Październik 2009 Napisano 25 Październik 2009 1.) Inspirować się można ale kopia to już plagiat i przestępstwo. 2.) Niech się wypowie ktoś kto ma gmaxa i licencje pod nosem
arev Napisano 25 Październik 2009 Napisano 25 Październik 2009 Ad 2./ Nie jestem pewien, bo dawno nie używałem Gmaxa, ale chyba licencja nie zabraniała komercyjnego użycia. Problemem jest natomiast użyteczność modeli zrobionych w nim. Jedyny działający sposób eksportowania, jakie testowałem, wywala obiekt pocięty na trójkąty. Więc potem albo jakieś sprytne retopo albo do kosza, bo nawet wygładzić tego ładnie nie idzie. Poza tym modeler Gmaxa jest daleko w tyle za tymi z obecnych wydań 3ds i jest to bardzo irytujące dla kogoś kto zdążył się przyzwyczaić do tego drugiego.
Gość sv13 Napisano 25 Październik 2009 Napisano 25 Październik 2009 1.) Inspirować się można ale kopia to już plagiat i przestępstwo. zapomnialem dodac ze to model istniejacego przedmiotu ze swiata rzeczywistego, wiec chcac nie chcac musi wygladac tak samo :), stawiam wiec, ze gdybym dodal jakis szczegol/bajerek to by przeszlo
the_fgdf Napisano 25 Październik 2009 Napisano 25 Październik 2009 Jeśli zrobisz np stolik z ikei do celów wizualizacji ( nie sprzedaży jako projekt stołka), to nie powinieneś mieć problemów
Rekomendowane odpowiedzi