Napisano 11 Listopad 200915 l Witam. Ostatnio wpadłem na pomysł stworzenia dość niestandardowego layoutu, które będzie wykorzystywać menu w kształcie koła - coś w stylu tego które widać powyżej. Na żółtych kulach będą ikony działów strony, a w dużej kuli, która jest po środku będzie duża ikona działu, który właśnie jest przeglądany. Mój problem polega na tym, że nie wiem jak zakodować te kule, żeby zrobić z nich graficzne odsyłacze - próbowałem to ciąć w programie graficznym i układać za pomocą xhtml+css ale każde próby kończyły sie nie powodzeniem :/ Próbowałem też ułożyć kule tak żeby tworzyły kwadrat (były w równych wierszach i kolumnach), ale dziwnie to wyglądało więc taka opcja nie wchodzi w grę. Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam :)
Napisano 11 Listopad 200915 l HTML <br /> link1 = new Image();<br /> link1.src = '1.jpg';<br /> link1_mo = new Image();<br /> link1_mo.src = '1m.jpg';<br /> <br /> link2 = new Image();<br /> link2.src = '2.jpg';<br /> link2_mo = new Image();<br /> link2_mo.src = '2m.jpg';<br /> <br /> link3 = new Image();<br /> link3.src = '3.jpg';<br /> link3_mo = new Image();<br /> link3_mo.src = '3m.jpg';<br /> <br /> link4 = new Image();<br /> link4.src = '4.jpg';<br /> link4_mo = new Image();<br /> link4_mo.src = '4m.jpg';<br /> <br /> link5 = new Image();<br /> link5.src = '5.jpg';<br /> link5_mo = new Image();<br /> link5_mo.src = '5m.jpg';<br /> <br /> link6 = new Image();<br /> link6.src = '6.jpg';<br /> link6_mo = new Image();<br /> link6_mo.src = '6m.jpg';<br /> <br /> link7 = new Image();<br /> link7.src = '7.jpg';<br /> link7_mo = new Image();<br /> link7_mo.src = '7m.jpg';<br /> <br /> link8 = new Image();<br /> link8.src = '8.jpg';<br /> link8_mo = new Image();<br /> link8_mo.src = '8m.jpg';<br /> CSS .menu {background-image: url('background.jpg'); background-repeat: no-repeat; position: absolute; width: 280px; height: 280px; margin-top: 100px; margin-left: 300px;} .menu img.jestestu {position: absolute; margin-left: 100px; margin-top: 100px;} .menu a.link1 {position: absolute; margin-left: 114px; margin-top: 30px;} .menu a.link2 {position: absolute; margin-left: 174px; margin-top: 54px;} .menu a.link3 {position: absolute; margin-left: 198px; margin-top: 114px;} .menu a.link4 {position: absolute; margin-left: 174px; margin-top: 174px;} .menu a.link5 {position: absolute; margin-left: 114px; margin-top: 198px;} .menu a.link6 {position: absolute; margin-left: 56px; margin-top: 174px;} .menu a.link7 {position: absolute; margin-left: 30px; margin-top: 114px;} .menu a.link8 {position: absolute; margin-left: 56px; margin-top: 54px;} Edytowane 6 Czerwiec 201113 l przez Lukasz_Stanek
Napisano 11 Listopad 200915 l Autor @ola-f: niezbyt wiem co to area shape :/ @Lukasz_Stanek: dziękuje bardzo - jesteś wielki (+rep). Szkoda że nie da się bez JS, ale przynajmniej mam powód żeby zacząć się go uczyć. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam
Napisano 11 Listopad 200915 l Autor JS to coś czego kompletnie nie rozumiem, jeśli chodzi o tworzenie stron, a patrząc na niektóre strony wydaje mi się, że ma bardzo duże możliwości, więc chyba najwyższa pora żeby go poznać :P Przeglądam teraz kod i zastanawiam się czemu ja nie pomyślałem o marginesach :) Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam
Napisano 11 Listopad 200915 l area shape to zaznaczone obszary jednej grafiki np. rectangle polygon lub circle, ale nie wiem czy w ogole stosuje ktos cokolwiek poza rect. Tak czy inaczej Lukasz_Stanek pokazał bardzo zgrabny sposób na to, razem z rollover.
Napisano 13 Listopad 200915 l JS jest tylko po to aby po najechaniu na link zmienił się obrazek, możesz z tego zrezygnować... na korzysc css i bedziesz miec to samo