ZjedzKota Napisano 11 Listopad 2009 Napisano 11 Listopad 2009 Witam. Ostatnio wpadłem na pomysł stworzenia dość niestandardowego layoutu, które będzie wykorzystywać menu w kształcie koła - coś w stylu tego które widać powyżej. Na żółtych kulach będą ikony działów strony, a w dużej kuli, która jest po środku będzie duża ikona działu, który właśnie jest przeglądany. Mój problem polega na tym, że nie wiem jak zakodować te kule, żeby zrobić z nich graficzne odsyłacze - próbowałem to ciąć w programie graficznym i układać za pomocą xhtml+css ale każde próby kończyły sie nie powodzeniem :/ Próbowałem też ułożyć kule tak żeby tworzyły kwadrat (były w równych wierszach i kolumnach), ale dziwnie to wyglądało więc taka opcja nie wchodzi w grę. Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam :)
Lukasz_Stanek Napisano 11 Listopad 2009 Napisano 11 Listopad 2009 (edytowane) HTML <br /> link1 = new Image();<br /> link1.src = '1.jpg';<br /> link1_mo = new Image();<br /> link1_mo.src = '1m.jpg';<br /> <br /> link2 = new Image();<br /> link2.src = '2.jpg';<br /> link2_mo = new Image();<br /> link2_mo.src = '2m.jpg';<br /> <br /> link3 = new Image();<br /> link3.src = '3.jpg';<br /> link3_mo = new Image();<br /> link3_mo.src = '3m.jpg';<br /> <br /> link4 = new Image();<br /> link4.src = '4.jpg';<br /> link4_mo = new Image();<br /> link4_mo.src = '4m.jpg';<br /> <br /> link5 = new Image();<br /> link5.src = '5.jpg';<br /> link5_mo = new Image();<br /> link5_mo.src = '5m.jpg';<br /> <br /> link6 = new Image();<br /> link6.src = '6.jpg';<br /> link6_mo = new Image();<br /> link6_mo.src = '6m.jpg';<br /> <br /> link7 = new Image();<br /> link7.src = '7.jpg';<br /> link7_mo = new Image();<br /> link7_mo.src = '7m.jpg';<br /> <br /> link8 = new Image();<br /> link8.src = '8.jpg';<br /> link8_mo = new Image();<br /> link8_mo.src = '8m.jpg';<br /> CSS .menu {background-image: url('background.jpg'); background-repeat: no-repeat; position: absolute; width: 280px; height: 280px; margin-top: 100px; margin-left: 300px;} .menu img.jestestu {position: absolute; margin-left: 100px; margin-top: 100px;} .menu a.link1 {position: absolute; margin-left: 114px; margin-top: 30px;} .menu a.link2 {position: absolute; margin-left: 174px; margin-top: 54px;} .menu a.link3 {position: absolute; margin-left: 198px; margin-top: 114px;} .menu a.link4 {position: absolute; margin-left: 174px; margin-top: 174px;} .menu a.link5 {position: absolute; margin-left: 114px; margin-top: 198px;} .menu a.link6 {position: absolute; margin-left: 56px; margin-top: 174px;} .menu a.link7 {position: absolute; margin-left: 30px; margin-top: 114px;} .menu a.link8 {position: absolute; margin-left: 56px; margin-top: 54px;} Edytowane 6 Czerwiec 2011 przez Lukasz_Stanek 1
ZjedzKota Napisano 11 Listopad 2009 Autor Napisano 11 Listopad 2009 @ola-f: niezbyt wiem co to area shape :/ @Lukasz_Stanek: dziękuje bardzo - jesteś wielki (+rep). Szkoda że nie da się bez JS, ale przynajmniej mam powód żeby zacząć się go uczyć. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam
ZjedzKota Napisano 11 Listopad 2009 Autor Napisano 11 Listopad 2009 JS to coś czego kompletnie nie rozumiem, jeśli chodzi o tworzenie stron, a patrząc na niektóre strony wydaje mi się, że ma bardzo duże możliwości, więc chyba najwyższa pora żeby go poznać :P Przeglądam teraz kod i zastanawiam się czemu ja nie pomyślałem o marginesach :) Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam
olaf Napisano 11 Listopad 2009 Napisano 11 Listopad 2009 area shape to zaznaczone obszary jednej grafiki np. rectangle polygon lub circle, ale nie wiem czy w ogole stosuje ktos cokolwiek poza rect. Tak czy inaczej Lukasz_Stanek pokazał bardzo zgrabny sposób na to, razem z rollover.
illy Napisano 13 Listopad 2009 Napisano 13 Listopad 2009 JS jest tylko po to aby po najechaniu na link zmienił się obrazek, możesz z tego zrezygnować... na korzysc css i bedziesz miec to samo
Rekomendowane odpowiedzi