Napisano 30 Listopad 200915 l Witam. Jestem na etapie tworzenia postaci. Czy ktoś z Was mógłby mi powiedzieć w jakiej kolejności najlepiej działać. W tej chwili ukończyłem postać w polygonach, planuje użyć funkcji mirror i teraz własnie pojawia sie dla mnie problem. ponieważ bede chciał uzyc blend shapow do mimiki musze odłaczyc glowe od reszty ciala, w polygonach nie bedzie problemu, natomiast w subdiv mam kłopoty ze zlapaniem wszystkich krawedzi. wczesniejsza postac ktora zrobilem przekonwertowalem na subdiv (tam dopracowalem) i przed uzyciem blend shapow z powrotem przekonwertowalem na polygon (problem polegal ze gdy chcialem z powrotem dzialac na subdiv to model robil sie bardzo bardzo zlozony). moge oczywiscie zrobic blend shape'y na obecnym etapie, ale nie wiem jak zadzialaja jak przekonwertuje na subdiv i jeszcze zechce wprowadzic delikatne zmiany. Tak więc, w jakiej kolejności powiniennem to zrobic tak, zeby wygladalo i dzialalo tak jak powinno :) ? Pozdrawiam
Napisano 30 Listopad 200915 l robisz tak: 1) Modelujesz sobie model normalnie na polygonach, jeśli chcesz wiedzieć jak docelowo będzie wyglądał po zesmoothowaniu to po prostu naciskasz "3" na klawiaturze. Funkcja mirror w Maya działa cokolwiek średnio. 2) Duplikujesz sobie finalną siatkę bazową i deformujesz ją tak jak chcesz mieć w blendshape'ach 3) pakujesz to wszystko na siatkę bazową i nakładasz modyfikator smooth :)
Napisano 30 Listopad 200915 l Autor żeby zwiększyć ilość informacji. 3D ucze sie praktycznie jedynie z tutoriali, a w wiekszosci przypadkow pokazuja ze przejscie na wyzsza szczegółowosc odbywa sie poprzez zamiane polygonow na subdiv. Czy lepiej po prostu uzyc na polygonach funkcji smooth?
Napisano 30 Listopad 200915 l subdiv to była taka troszkę ślepa uliczka Aliasa :) A tutoriale są zwykle stare niestety :/